Contour Enthusiasts Group CEG

Modifications >> Duratec Maintenance

Pages: 1
weasel
CEG'er

Reged: 09/15/04
Posts: 363
Loc: Canada eh !
Many codes found, now where to start ?
#1311239 - 09/02/06 04:34 PM

Well I have had the MIL on for a while now and decided to get the codes scanned. Here's what was found:

-HO2S signal circuit malfunction: P0156.

-HO2S heater circuit malfunction: P0135, P0141, P0155 and P0161.

I find it very hard to believe all these HO2S's have gone for a crap all at once. Is it possible a fuse is blown somewhere to cause this or am I looking at multiple O2 sensor replacement ? Car seems to be running fine without any significant mileage change ...

--------------------
98 Mystique GS V6 - K&N, projectors
91 Mustang LX 5.0L
00 Jetta TDI, Yay, I bought it !!
95 VW Getta TD - RIP: Nov.3,2005


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Tony2005
Addicted CEG'er

Reged: 06/19/05
Posts: 5345
Loc: Virginia, USA
Re: Many codes found, now where to start ? new
#1311271 (Re: weasel) 09/02/06 06:11 PM

Originally posted by weasel:
..I find it very hard to believe all these HO2S's have gone for a crap all at once. ..



Me too. Check/change Fuse 13 (20AMP) for O2 sensors in the Power Distribution Box next to the battery.

Originally posted by weasel:
.. Is it possible a fuse is blown somewhere to cause this ..



Yes.

--------------------
"Always do the cheap and easy ones first."

1996 V6 ATX 96K miles


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
giddyup306
CEG'er

Reged: 12/06/04
Posts: 197
Loc: Highly Modified
Re: Many codes found, now where to start ? new
#1311290 (Re: weasel) 09/02/06 06:54 PM

Originally posted by weasel:
Well I have had the MIL on for a while now and decided to get the codes scanned. Here's what was found:

-HO2S signal circuit malfunction: P0156.

-HO2S heater circuit malfunction: P0135, P0141, P0155 and P0161.

I find it very hard to believe all these HO2S's have gone for a crap all at once. Is it possible a fuse is blown somewhere to cause this or am I looking at multiple O2 sensor replacement ? Car seems to be running fine without any significant mileage change ...



Or you could also have one of the heater circuits grounding out the rest. I've seen that happen many times before when I worked at the dealership.

Have fun....

--------------------
The ONLY 96 (engine) 3L
Build 'em fast. Spray 'em faster.
ricehatersclub.com

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
weasel
CEG'er

Reged: 09/15/04
Posts: 363
Loc: Canada eh !
Re: Many codes found, now where to start ? new
#1311421 (Re: giddyup306) 09/02/06 11:43 PM

Have fun, gee thanks !!! Well I did some looking and fuse 13 wan in fact blown. I replaced it and it blew again. I traced the first two upstream O2 sensors and didn't notice any wiring problems ( well I traced them into a loom ! ). Haven't checked the last two, but I doubt its a sensor itself. Any ideas where to look to find this ? Known problem areas ??

--------------------
98 Mystique GS V6 - K&N, projectors
91 Mustang LX 5.0L
00 Jetta TDI, Yay, I bought it !!
95 VW Getta TD - RIP: Nov.3,2005


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
projectSHO89
Hard-core CEG'er

Reged: 09/19/02
Posts: 1788
Loc: St. Louis, MO
Re: Many codes found, now where to start ? new
#1311451 (Re: weasel) 09/03/06 12:44 AM

Inspect the sensor harness to see if one is lying on the exhaust manifold and has melted.

Steve

--------------------
98 Contour SE Sport 2.5 Duratec ATX The wifey's car
89 Taurus SHO - 246K miles
94 SHO ATX - 190K
1997 F-150 5.4L ATX - The Workhorse 150K.


ANY THREAD WITH "OMG" or "WTF" ETC IN THE TITLE WILL BE IGNORED!

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
weasel
CEG'er

Reged: 09/15/04
Posts: 363
Loc: Canada eh !
Re: Many codes found, now where to start ? new
#1311692 (Re: projectSHO89) 09/03/06 02:59 PM

Will do ... tomorrow though. Raining like a SOB here.

--------------------
98 Mystique GS V6 - K&N, projectors
91 Mustang LX 5.0L
00 Jetta TDI, Yay, I bought it !!
95 VW Getta TD - RIP: Nov.3,2005


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
SVTGT350
CEG'er

Reged: 09/24/02
Posts: 136
Loc: San Luis Obispo
Re: Many codes found, now where to start ? new
#1311722 (Re: weasel) 09/03/06 04:09 PM

Disconnect the all 4 O2's, put a fuse in, if it still blows you have a problem in the harness. If it doesn't, plug 1 O2 in at a time until the fuse blows, when it blows that is the O2 you need to replace.

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Pages: 1


Extra information
0 registered and 15 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:  Lance Kinley, GTO Pete, Ray 

Print Thread

Permissions
You cannot start new topics
You cannot reply to topics
HTML is disabled
UBBCode is enabled

Thread views: 1895

Jump to

Contact Us Contour.org

*
UBB.threads™ 6.2.3

Generated in 0.019 seconds in which 0.013 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.

Copyright 1999-2005 Lance Kinley

CEG and contour.org are not affiliated with nor endorsed by Ford Motor Company