Contour Enthusiasts Group CEG

Modifications >> Duratec Maintenance

Pages: 1 | 2 | (show all)
Bill1
Newbie

Reged: 09/01/06
Posts: 7
Loc: SE Michigan
Water Pump Woes
#1310958 - 09/01/06 09:46 PM

Hello,
I've had my 1996 Mystique for a month now. I've had 2 water pumps replaced in a month. They start dripping after 1 week from the underside of the pump. I called the local Mercury dealer. He said pumps and gaskets should be soaked 24 hours in pure coolant. Has anyone ever heard this? I'm at my wits end. I had a mechanic do the pump the first time. They had the car a week! It leaked 1 week later. My nephew and I did the pump ourselves last Sunday. We used gasket sealer on both sides of the gasket. Now the pump is dripping from the underside again. I wonder if soaking the pump and gasket is the answer? Or should I just pay the Mercury dealer $250.00 and get the job done right? I can get the aftermarket pump from NAPA for $55.00 again. It's not such a hard job. Just frustrating it won't stay fixed.

--------------------
1996 Mystique

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Reebs
Veteran CEG'er

Reged: 02/14/06
Posts: 512
Loc: Southeast Michigan
Re: Water Pump Woes new
#1311092 (Re: Bill1) 09/02/06 03:36 AM

Hmm... I wouldn't take it to the dealer. I am not sure why yours is leaking, but I did not have to soak mine and it doesn't leak a drop. I have never heard of soaking it in coolant for 24 hours... has anyone else heard of this?!?!

Sorry I'm not much of a help, but maybe there is damage to the surface on the engine where the water pump touches?



Good luck,

Reebs

--------------------
For Sale - 96 Tour Sport 2.5L MTX with SVT Exhaust, pre 98 trunklid with newer Contour Sport spoiler instead of lip spoiler, newer Contour sport rims. Newer paint job. Brand new floor mats. Rust Free! PM me for details and pics.




Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Bill1
Newbie

Reged: 09/01/06
Posts: 7
Loc: SE Michigan
Re: Water Pump Woes new
#1311107 (Re: Bill1) 09/02/06 04:09 AM

Would a bad belt tensioner cause the water pump bearing to fail in less than a week? My nephew thought the belt tensioner moved too easily. We could move it and take the belt off by hand. It seems to run true, no wobble or jumping when car is running. We couldn't find the tensioner on a Sunday so I gambled and used the old tensioner. I also noticed today that the car starts missing at about 3,800 RPM and won't rev beyond 4,000 RPMs. I don't need to rev that far but am worried it may be a sign of a bad head gasket. I noticed a little water coming from the exaust, no sign of water in oil or oil in coolant, yet. Am I getting paranoid?

--------------------
1996 Mystique

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Reebs
Veteran CEG'er

Reged: 02/14/06
Posts: 512
Loc: Southeast Michigan
Re: Water Pump Woes new
#1311118 (Re: Bill1) 09/02/06 04:22 AM

Originally posted by Bill1:
Am I getting paranoid?





Probally, the belt tensioner doesn't apply much tension to the small fine water pump belt. That is just how it is. As far as I know, the water pump belt won't cause your car to miss or not rev past 4 grand. You could have a fuel problem. Get your fuel pressure tested.


Reebs

And by the way... the water coming from your exhaust is probally condinsation. Don't fret over it!

--------------------
For Sale - 96 Tour Sport 2.5L MTX with SVT Exhaust, pre 98 trunklid with newer Contour Sport spoiler instead of lip spoiler, newer Contour sport rims. Newer paint job. Brand new floor mats. Rust Free! PM me for details and pics.




Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
tropictour
Hard-core CEG'er

Reged: 08/09/04
Posts: 1238
Loc: Renton, WA
Re: Water Pump Woes new
#1311164 (Re: Reebs) 09/02/06 06:47 AM

The tensioner can be moved by hand so thats fine. I would pull it and check the mating surface very good. Make sure there isnt anything preventing a good seal. BTW change the belt if there appears to be any cracking or exposed/frayed threads. HTH
-tropictour

--------------------
2000 Contour SVT
Tropic Green
SHO Shop CAI
Bassani
1999 Contour SE
BAT Kit



Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Bill1
Newbie

Reged: 09/01/06
Posts: 7
Loc: SE Michigan
Re: Water Pump Woes new
#1311192 (Re: tropictour) 09/02/06 12:37 PM

Thanks guys. I already changed the belt. Replaced the old belt with a Gatorbelt. The old belt was cracked. The car runs and drives so nice, I'm really bummed the water pump keeps dripping. I went outside late last night and retensioned the bolts on the pump. I got a good full turn on all 8. I'm gonna take it out for a drive this morning and see if that helped.

--------------------
1996 Mystique

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Bill1
Newbie

Reged: 09/01/06
Posts: 7
Loc: SE Michigan
Re: Water Pump Woes new
#1311298 (Re: Bill1) 09/02/06 07:13 PM

It's still dripping from the bottom of the pump. DAMN. Gonna run it for a week or two and see if it gets worse. Then I'll most likely have Jack Demmer Mercury in Dearborn flush the system and fix the pump for me, only about $500.00. I think I'll get the whole pump, tensioner and hoses for that price.

--------------------
1996 Mystique

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
projectSHO89
Hard-core CEG'er

Reged: 09/19/02
Posts: 1788
Loc: St. Louis, MO
Re: Water Pump Woes new
#1312385 (Re: Bill1) 09/05/06 02:07 AM

Heck, the whole car is hardly worth that....

Steve

--------------------
98 Contour SE Sport 2.5 Duratec ATX The wifey's car
89 Taurus SHO - 246K miles
94 SHO ATX - 190K
1997 F-150 5.4L ATX - The Workhorse 150K.


ANY THREAD WITH "OMG" or "WTF" ETC IN THE TITLE WILL BE IGNORED!

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
RayModerator
Addicted CEG'er

Reged: 07/10/01
Posts: 7100
Loc: San Antonio/Austin, TX
Re: Water Pump Woes new
#1312394 (Re: projectSHO89) 09/05/06 02:14 AM

Did anyone recommend a thorough backflush to ensure removal of possible pieces of broken impellar?

Skimmed, so sorry if I missed it.



--------------------
'99 CSVT - Silver #222/276
In a constant state of blow-off euphoria.
Originally posted by Kremitthefrog:
I like to wear dresses and use binoculars to watch grandmas across the street.




Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Tony2005
Addicted CEG'er

Reged: 06/19/05
Posts: 5345
Loc: Virginia, USA
Re: Water Pump Woes new
#1312398 (Re: Bill1) 09/05/06 02:16 AM

Originally posted by Bill1:
It's still dripping from the bottom of the pump. DAMN. Gonna run it for a week or two and see if it gets worse. Then I'll most likely have Jack Demmer Mercury in Dearborn flush the system and fix the pump for me, only about $500.00. I think I'll get the whole pump, tensioner and hoses for that price.




If you did not replace the bolts with new ones when you replaced the WP, that could be the problem. While most on this site state that it is not necessary to replace the bolts when doing the R and R (and do not have problems with their WP R and R), Ford's specific instructions on the CD Manual are to replace the bolts as they are torque-to-yield.


--------------------
"Always do the cheap and easy ones first."

1996 V6 ATX 96K miles


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Pages: 1 | 2 | (show all)


Extra information
0 registered and 6 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:  Lance Kinley, GTO Pete, Ray 

Print Thread

Permissions
You cannot start new topics
You cannot reply to topics
HTML is disabled
UBBCode is enabled

Thread views: 6384

Jump to

Contact Us Contour.org

*
UBB.threads™ 6.2.3

Generated in 0.019 seconds in which 0.013 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.

Copyright 1999-2005 Lance Kinley

CEG and contour.org are not affiliated with nor endorsed by Ford Motor Company