Contour Enthusiasts Group CEG

General >> Troubleshooting

Pages: 1 | 2 | 3 | >> (show all)
lekmedm
CEG'er

Reged: 10/04/02
Posts: 64
Loc: Annandale, NJ
Zetec hesitates
#49163 - 10/04/02 05:59 PM

When I lightly depress on the gas, the engine sputters or hesitates like as if it was about to stall unless I give it more gas. This happens when leaving the curbside or starting from a traffic light. It used to also happen when I would turn the steering wheel while standing. It seems worse in the morning, but can happen when the engine is hot as well. During regular driving everything is fine. Could this be something simple like the fuel filter or O2 sensors? Neither has been replaced. The car has 67k miles on the dial. This hasen't been a problem (YET!), but I'd like to fix this.

TIA

lekmedm

--------------------
'98 Mystique Zetec w/ auto trans
103,900 miles
Kenwood KDC-MPV7017 CD/MP3 HU
Kenwood KFC-6889ie 6x8" 3-way speakers

'96 Mystique Zetec ATX
108,000 miles

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Stephen
CEG'er

Reged: 02/06/02
Posts: 145
Loc: Edmonton, Alberta, Canada
Re: Zetec hesitates new
#49182 (Re: lekmedm) 10/04/02 06:30 PM

Originally posted by lekmedm:
When I lightly depress on the gas, the engine sputters or hesitates like as if it was about to stall unless I give it more gas. This happens when leaving the curbside or starting from a traffic light. It used to also happen when I would turn the steering wheel while standing. It seems worse in the morning, but can happen when the engine is hot as well. During regular driving everything is fine. Could this be something simple like the fuel filter or O2 sensors? Neither has been replaced. The car has 67k miles on the dial. This hasen't been a problem (YET!), but I'd like to fix this.

TIA

lekmedm


Hello and welcome to the CEG,

I have a simmilar problem and I've also asked this question. My Zetec seems to sputter/hessitate when I accelerate slowly when at the lights or curb. Does not always happen, mostly when the engine is cold. The answers I was getting, was that it is a "normal" characteristic of the Zetec and not to worry about it.

Gives me one more excuse to have a heavy foot!

Stephen

--------------------
96 Contour, GL, Zetec, ATX.
03/18/1996 Build Date.
Drop in K&N
NGK Laser Platinum Premium Spark plugs
Niehoff Premium Ignition wires
Wheel Well Air Intake Resonator removed.
*Just the beginning*

2000 Windstar SEL
K&N Air filter

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
zaphod_fl
CEG'er

Reged: 10/01/02
Posts: 237
Loc: Orlando, FL aka Mouseville
Re: Zetec hesitates new
#49219 (Re: lekmedm) 10/04/02 07:08 PM

I just fixed this problem on my Zetec (Thanks to this forum.)

Try cleaning your MAF. This can be found just after the Air Filter Cover. Unclamp it from the Air filter and use some electronics contact cleaner spray on it. After you have sprayed it to clean it, unplug fuses #4 and #11 for 2 min. to clear the PCM.

My Mystique acts like it was brand new now!



--------------------
'97 Mercury Mystique GS (Not mine anymore...)

Now running a Toyota Matrix XR
Red, 16" wheels, Sunroof, VVT-i

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
lekmedm
CEG'er

Reged: 10/04/02
Posts: 64
Loc: Annandale, NJ
Re: Zetec hesitates new
#49267 (Re: zaphod_fl) 10/04/02 08:02 PM

Thanks for the replies!

Stephen! I always have trouble just accepting "normal for the vehicle" explanations when in 3 years of driving I never had any such problem. These little quircks can be difficult to isolate, but in the end proper functioning is proper functioning. Thanks for replying, anyway. I appreciate the opinion.

zaphod_fl! Being a newbie I have to ask a simple (maybe silly) question. What does MAF stand for? And where is it exactly? You wouldn't happen to have any pictures, would you? Thanks for the info.

Anyone else have any more ideas?

lekmedm

--------------------
'98 Mystique Zetec w/ auto trans
103,900 miles
Kenwood KDC-MPV7017 CD/MP3 HU
Kenwood KFC-6889ie 6x8" 3-way speakers

'96 Mystique Zetec ATX
108,000 miles

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Stephen
CEG'er

Reged: 02/06/02
Posts: 145
Loc: Edmonton, Alberta, Canada
Re: Zetec hesitates new
#49330 (Re: lekmedm) 10/04/02 09:23 PM

Originally posted by lekmedm:
Thanks for the replies!

Stephen! I always have trouble just accepting "normal for the vehicle" explanations when in 3 years of driving I never had any such problem. These little quircks can be difficult to isolate, but in the end proper functioning is proper functioning. Thanks for replying, anyway. I appreciate the opinion.

lekmedm


Perhaps what your experiencing is worse than me.

Sorry I can't be of more help.

I've owned my tour for almost a year and it has always done it. I've gotten used to the slight hessitation when I accelerate slowly from the lights. I don't think of it as a problem, just a quirk.

Stephen

--------------------
96 Contour, GL, Zetec, ATX.
03/18/1996 Build Date.
Drop in K&N
NGK Laser Platinum Premium Spark plugs
Niehoff Premium Ignition wires
Wheel Well Air Intake Resonator removed.
*Just the beginning*

2000 Windstar SEL
K&N Air filter

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Stephen
CEG'er

Reged: 02/06/02
Posts: 145
Loc: Edmonton, Alberta, Canada
Re: Zetec hesitates new
#49333 (Re: zaphod_fl) 10/04/02 09:25 PM

Originally posted by zaphod_fl:
I just fixed this problem on my Zetec (Thanks to this forum.)

Try cleaning your MAF. This can be found just after the Air Filter Cover. Unclamp it from the Air filter and use some electronics contact cleaner spray on it. After you have sprayed it to clean it, unplug fuses #4 and #11 for 2 min. to clear the PCM.

My Mystique acts like it was brand new now!




Good news for you but I tried that. I did find an improvment in the way the engine performs but I still have the hessitation.

Stephen

--------------------
96 Contour, GL, Zetec, ATX.
03/18/1996 Build Date.
Drop in K&N
NGK Laser Platinum Premium Spark plugs
Niehoff Premium Ignition wires
Wheel Well Air Intake Resonator removed.
*Just the beginning*

2000 Windstar SEL
K&N Air filter

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
zaphod_fl
CEG'er

Reged: 10/01/02
Posts: 237
Loc: Orlando, FL aka Mouseville
Re: Zetec hesitates new
#49478 (Re: lekmedm) 10/05/02 02:19 AM

Originally posted by lekmedm:
Thanks for the replies!

Stephen! I always have trouble just accepting "normal for the vehicle" explanations when in 3 years of driving I never had any such problem. These little quircks can be difficult to isolate, but in the end proper functioning is proper functioning. Thanks for replying, anyway. I appreciate the opinion.

zaphod_fl! Being a newbie I have to ask a simple (maybe silly) question. What does MAF stand for? And where is it exactly? You wouldn't happen to have any pictures, would you? Thanks for the info.

Anyone else have any more ideas?

lekmedm


Sorry. It took me asking the question too...

MAF == Mass Air Flow sensor. It is right after the air filter box before the resonator. I can't post pictures (tried once, didn't work)



--------------------
'97 Mercury Mystique GS (Not mine anymore...)

Now running a Toyota Matrix XR
Red, 16" wheels, Sunroof, VVT-i

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
zaphod_fl
CEG'er

Reged: 10/01/02
Posts: 237
Loc: Orlando, FL aka Mouseville
Re: Zetec hesitates new
#49480 (Re: Stephen) 10/05/02 02:22 AM

I also cleaned the connector to the MAF and immediatly reset the PCM by pulling fuses 4 & 11. Sorry you are still getting the hesitation.



I am getting the 'Mod' bug bad... Looking for an SVT exhaust.

--------------------
'97 Mercury Mystique GS (Not mine anymore...)

Now running a Toyota Matrix XR
Red, 16" wheels, Sunroof, VVT-i

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
lekmedm
CEG'er

Reged: 10/04/02
Posts: 64
Loc: Annandale, NJ
Re: Zetec hesitates new
#49737 (Re: zaphod_fl) 10/05/02 03:08 PM

hmmm... Mass Air Flow Sensor... I'll take a look, but I get the feeling I'm going to have to peek in a manual to be sure of what I'm looking for.

Can anyone else help?

Thanks zaphod.

lekmedm

--------------------
'98 Mystique Zetec w/ auto trans
103,900 miles
Kenwood KDC-MPV7017 CD/MP3 HU
Kenwood KFC-6889ie 6x8" 3-way speakers

'96 Mystique Zetec ATX
108,000 miles

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
CRZYDRVR
Addicted CEG'er

Reged: 08/04/00
Posts: 8301
Loc: Bernalillo, NM
Re: Zetec hesitates new
#49766 (Re: lekmedm) 10/05/02 04:40 PM

Its right after the airbox, it looks like a black square. There is a black connector on the top with a few wires coming out of it.
Remove the airbox. The tube you look through going to the throttle body has a silver piece going throught the middle of it. Thats the MAF.

--------------------
-Ken V.
1998.5 SE Praire Tan Zetec ATX
psycho_bass@hotmail.com
Roush springs Roush rear sway bar BAT struts 17" Millie Miglia HT3 and a ton of subtle asthetic mods

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Pages: 1 | 2 | 3 | >> (show all)


Extra information
0 registered and 39 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:  horseydug, Ray 

Print Thread

Permissions
You cannot start new topics
You cannot reply to topics
HTML is disabled
UBBCode is enabled

Thread views: 1485

Jump to

Contact Us Contour.org

*
UBB.threads™ 6.2.3

Generated in 0.216 seconds in which 0.21 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.

Copyright 1999-2005 Lance Kinley

CEG and contour.org are not affiliated with nor endorsed by Ford Motor Company