Contour Enthusiasts Group CEG

General >> Troubleshooting

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (show all)
Contourgirl
CEG'er

Reged: 08/16/02
Posts: 289
Loc: Western Wisconsin
Tranny Problems
#291230 - 05/20/03 04:24 PM

One the way to work this morning, my car wasn't shifting very well. Very high rpm's followed by a whirriling noise.
Then, I seen some smoke in my rear view mirror in which I exited the freeway to park my poor car.
After I waited until it stopped smoking (it was coming from the right hand side of the engine).
I checked the tranny fluid and it's red, with black on the dipstick.
After waiting for 1 1/2 hours I was able to get my car towed and I was able to borrow a car until after work. My friend thinks it's one of the tranny cooler lines that runs back to the radiator. That would be strange, they were just replaced in January this year when I had a new radiator installed.
I have the 1995 V6 Duratec Automatic. Anyone have any ideas? Does it sound like a radiator line to the tranny? It isn't going to go anymore. When you put it in gear I get nothing.
So, either I need a new tranny line to the radiator, or they said they could rebuild the tranny.
Any ideas?

--------------------
1995 Contour LX
238,000 miles

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
dgivens
New CEG'er

Reged: 08/20/02
Posts: 25
Re: Tranny Problems new
#291278 (Re: Contourgirl) 05/20/03 04:55 PM

If the transmission isn't going into any gear, I suspect that your fluid is all leaked out. I would look at the lines from the transmission to the radiator (as you suspect.)

If you get that resolved and the transmission is still giving you problems, then you may need to investigate the more expensive option. It basically depends on how long you ran it dry. If you were able to successfully put it in park when you pulled over, you may be ok.

As far as having the lines replaced, if they did not tighted the connection properly, it could have slowly backed itself loose.

good luck,
David


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Contourgirl
CEG'er

Reged: 08/16/02
Posts: 289
Loc: Western Wisconsin
Re: Tranny Problems new
#291299 (Re: dgivens) 05/20/03 05:21 PM

I was able to put the car into park when I pulled over. And I was able to put it into drive one last time when we tried to get the car on the car dolly. I was glad my car broke down on a hill. We tried about 3 times to roll the car onto the dolly.
So, maybe it is just that line going from the tranny to the radiator, and like you said, the fluid drained out.
Thanks David. I feel better about the problem. At least I have some idea of what could be wrong.
I am sure we will find out soon. Even if worse comes to work, my friend can rebuild the tranny. 185,000 miles is a long way for the orginal tranny. I hope we can fix this problem.. I was looking forward to 200,000 miles!

--------------------
1995 Contour LX
238,000 miles

Edited by Contourgirl (05/20/03 05:23 PM)

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Contourgirl
CEG'er

Reged: 08/16/02
Posts: 289
Loc: Western Wisconsin
Re: Tranny Problems new
#292265 (Re: Contourgirl) 05/21/03 01:21 PM

Ok, here's a follow up.
We checked the fluid again, and it looks like there is more tranny fluid on the dipstick then before. It's almost like it's backing up. I had the tranny fluid added (changed) back in January when the radiator was replaced. I haven't added any since then.
When we first start the car, the tranny will go into gear. Briefly it goes into gear (long enough to get it off of the car dolly), then it stops.
Does anyone have any idea or experience with this issue?
Any suggestions?

Greatly appreciated. Thanks!

--------------------
1995 Contour LX
238,000 miles

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Contouraholic
Hard-core CEG'er

Reged: 08/16/02
Posts: 1228
Loc: West Milford, NJ
Re: Tranny Problems new
#292271 (Re: Contourgirl) 05/21/03 01:27 PM

Not sure from your post, did you check the fluid with the engine running. You can have a level with engine off then have it go away running. Make sure the engine is running when you check the level. You need to run it through Drive, neutral, reverse, then check it while in neutral. Make sure the parking brake in on.



--------------------
My name is Richard. I was a Contouraholic.
NOW: '02 Mazda B3000 Dual Sport, Black
BEFORE: '99 Contour SE Sport
Duratec ATX Spruce Green
PIAA 510's, Foglight MOD, K&N Drop-in

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Contourgirl
CEG'er

Reged: 08/16/02
Posts: 289
Loc: Western Wisconsin
Re: Tranny Problems new
#292295 (Re: Contouraholic) 05/21/03 02:21 PM

Yes, the car was running when we checked the transmission fluid level.
We didn't engage the parking brake on the automatic V6.
We did check it in all gears and nada. The tranny does engage briefly upon starting the car, then it stops. We're stumpted.

--------------------
1995 Contour LX
238,000 miles

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Contourgirl
CEG'er

Reged: 08/16/02
Posts: 289
Loc: Western Wisconsin
Re: Tranny Problems new
#292303 (Re: Contourgirl) 05/21/03 02:32 PM

Also, does anyone recommend a place to buy a tranny from? New or used. Which do you all prefer? A new tranny or a rebuild? I know I'm ahead of the real issue, but if it does turn out to be a bad tranny, I wanted to find out where is a good place to buy a new tranny from?

--------------------
1995 Contour LX
238,000 miles

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Kremithefrog
I have no life

Reged: 05/14/02
Posts: 21653
Loc: Albany, Georgia
Re: Tranny Problems new
#292374 (Re: Contourgirl) 05/21/03 03:29 PM

rebuilt to better than OEM spec with cooler added.

--------------------
98.5 SVT
91 Escort GT (almost sold)
96 ATX Zetec (i brake to watch you swerve)

FS: SVT rear sway bar
WTB: Very cheap beater

CEG Dragon Run - October 13-15

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Wien_Sean
Hard-core CEG'er

Reged: 03/23/03
Posts: 2676
Loc: Vienna, Austria
Re: Tranny Problems new
#292417 (Re: Kremithefrog) 05/21/03 04:09 PM

Anyone suggest a transgo kit or something like that for her? I've been told that a tranny kit for like 35 bucks is a worth while thing to add while doing a re-build. I hope this person who you that can re-build your tranny know what he is doing. I know a few people that had their tranny's re-built and they slip all the time. I wish you luck!

--------------------
1999 Contour SE Duratec ATX
My feet and the Stra├čenbahn

http://www.tempo-topaz-performance.com/topazsho/ the coolest Topaz ever! To bad it's not mine

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Contourgirl
CEG'er

Reged: 08/16/02
Posts: 289
Loc: Western Wisconsin
Re: Tranny Problems
#292427 (Re: Wien_Sean) 05/21/03 04:14 PM

Yes, my mom's husband and his son rebuild tranny's all the time. One a Subaru SVX, Nissan Maxima, Ford Ranger, are only a few examples of tranny's they fixed/rebuilt. I trust they know what they are doing.
They usually end up with their friends car, with a bad tranny, so they fix it and sell it.
So, you think a rebuild is the best way to go? Do you think that is what my tranny needs?

--------------------
1995 Contour LX
238,000 miles

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (show all)


Extra information
0 registered and 13 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:  horseydug, Ray 

Print Thread

Permissions
You cannot start new topics
You cannot reply to topics
HTML is disabled
UBBCode is enabled

Thread views: 4842

Jump to

Contact Us Contour.org

*
UBB.threads™ 6.2.3

Generated in 0.075 seconds in which 0.07 seconds were spent on a total of 15 queries. Zlib compression enabled.

Copyright 1999-2005 Lance Kinley

CEG and contour.org are not affiliated with nor endorsed by Ford Motor Company