Contour Enthusiasts Group CEG

General >> Troubleshooting

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (show all)
Contourgirl
CEG'er

Reged: 08/16/02
Posts: 289
Loc: Western Wisconsin
Re: Tranny Problems new
#321442 (Re: Contourgirl) 06/18/03 04:33 PM

Well, I guess I am not out of the woods with this tranny issue yet. It's all fixed right?

Well it was working fine since I have been driving it, (last Thursday evening.) Well, yesterday after work, I hoped into my Tour and put it in reverse and it had a heck of a hard time going in reverse. The tach went up to 2000 rpm's before it would go into reverse. Then it was slow, but I was able to go into reverse.

Then this morning while backing out of the driveway it was fine. I get to work, and I pulled into a parking space and didn't like how I parked, so I put it into reverse to back up and pull back into the parking space, and same thing.

It went up to 2000 rpm's before it would go into reverse. It drives normal other then reverse. Does anyone know what this issue points towards? Are they going to have to take the tranny apart again? Or is this something as simple as low tranny fluid or something? Any help would be great! Thanks!

--------------------
1995 Contour LX
238,000 miles

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Contourgirl
CEG'er

Reged: 08/16/02
Posts: 289
Loc: Western Wisconsin
Re: Tranny Problems new
#321571 (Re: Contourgirl) 06/18/03 06:11 PM

In addition to my previous post, we just checked the tranny fluid and it was a little low so he added 1 more quart of fluid. And it still happens, where you put it into reverse you have to rev it up to 2000 rpm's then it will slowly go into reverse. He said he'd read more into the book they bought on it. He will check more later after I get done with work.
Any ideas? Has anyone has a similar issue with the V6 automatic tranny?
Any ideas would really help!
Thanks!

--------------------
1995 Contour LX
238,000 miles

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
contourDOA
Newbie

Reged: 06/18/03
Posts: 4
Loc: Lawrenceville, IL
Re: Tranny Problems new
#321713 (Re: Contourgirl) 06/18/03 08:23 PM

ContourGirl...i too am a contour girl, a 95 contour girl. I too am having serious issues with the contour SE. Initially the Ford Dealer claimed that it was the PCV and then it was an electrical problem, then it was the oxygen sensor. They fixed the PCV and the oxygen sensor but never touched on the "electrical problem" After 500.00 worth of work through Ford, and no progress the car was then diagnoised as having a transmission problem. I felt that it was a transmission problem all along. It started suddenly dragging into all gears, high RPM's a revving sound accompanied with a surge of power once it kicked into gear. A surge so bad it felt as though i had been rear ended. So Ford says tranny problems and they wanted a COSTLY amount of money to fix the tranny. So it was then moved to a transmission specialist who was stumped by the symptoms as well. Finally a manual run through of gears led the specialist to believe that it was a tranny problem (in addition the tranny fluid was full but black-brown-grayish in color, similar to what you described) After a new tranny is put into the contour it is still shifting with hesitation. SO the specialist has been working with the Ford Corp. and a automotive troubleshooting club for two weeks trying to determine what demon is plaguing my car. Just talked to him and everything seems to check ok, but he reverted back to Ford's suggestion of electrical problems. He feels at this point that it is the computer of the car, he is working with a salvage yard to obtain a computer from another contour to test and see if this will fix the contour. The last time i seen my car was May 19th...it is june 18th and still no car. If anyone has any ideas, suggestions, comments, go to hell tips, anything i would be so appreciative! It's come to the point where the automotive troubleshooting club is out of ideas, the specialist is ripping his hair out and there is no way in HELL I can afford a new car, so that is not an option. The contour has to return to me, PLEASE PLEASE HELP! Thanks in advance for any help you may offer.

ciao
brandy

--------------------
"Long live the Contour"
-b


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
1998contourV6
CEG'er

Reged: 01/01/03
Posts: 97
Loc: Omaha, NE
Re: Tranny Problems new
#321959 (Re: contourDOA) 06/19/03 12:25 AM

If they replaced your tranny at the ford dealership they should have seen that there is a TSB Technical Service Bulletin to reprogram the PCM(computer) after replacing the transalxe. And another TSB for eractic/late/or harsh shifting to reprogram the PCM as well. Cant remember if the reprograming number is the same. But there should be a simple solution for you. I work at a Ford Dealer in Omaha NE


--------------------
1998 Contour V6 se ATX Black
Bassanni w/o resinators, modified intake box, DMD
New headlights w/ silverstar 9005's, blue neons inside, metal waterpump, pioneer head, pioneer 5x7
3 ways,2 10" subs, 800w amp, 17x7.5 motegi mr12 p215/45/17






Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
unisys12
Hard-core CEG'er

Reged: 09/08/02
Posts: 3944
Loc: Corinth, MS
Re: Tranny Problems new
#322036 (Re: Contourgirl) 06/19/03 01:56 AM

ContourGirl, sounds like what mine did a long time ago. Mine was the valve body. What happens is that when the fluid is cold, the valves and pistions in the valve body will stick. This does not allow the fluid to flow as it should, as well as not actuating the band or clutches needed for the operation at hand. When warm, the pistons and valves function normally due to the normal swelling from heat.

I am sure that the replacment of your TC (pump too, right?) helped with your problem before, but I had my reservations about it solveing it. It would really be best to have the tranny torn down and all tolerances checked. All parts should be replaced that are out of tolerance or questionable. Of course, a trans go kit should be installed also, since this kit includes a bunch of goodies to update your tranny and resolve certain well known issues with your older year model.

One other thing I would like to add also...

I am putting together a website based on the CD4E. It is on Geocities right now, but when I get done I am hoping to move somewhere else more stable. Feel free to check it out, exspecialy the links section. There is some really good info there. And as always, I invited anyone that has anything more to add to this, feel free to PM any info they have or suggestions for the site. Yeah I know it's plan!!! I am feeling freaking lazy!!!

http://www.geocities.com/yyz81/cd4e/index.html

--------------------
Phillip Jackson
`98 Mystique LS
262K+ and counting...
ATX rebuilt @ 151K

"This storm has broken me, my only friend!" RIP Dime

Edited by unisys12 (06/19/03 02:02 AM)

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Contourgirl
CEG'er

Reged: 08/16/02
Posts: 289
Loc: Western Wisconsin
Re: Tranny Problems new
#322426 (Re: 1998contourV6) 06/19/03 01:37 PM

Actually, my tranny was not replaced. My mom's husband and his son, they rebuilt the tranny with the tranny kit, new torque converter, and pump. It is rebuilt. They looked at it further last night and decided to take it to a shop that can check out the electronics to the transmission. It does shift alot better then it did before it was rebuilt, as I would have suspected.
But, reverse is still a problem, you have to rev it up to 2000 rpm's before you can go into reverse. They think it is computer related. They are making an appointment for this Saturday if possible.

--------------------
1995 Contour LX
238,000 miles

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Contourgirl
CEG'er

Reged: 08/16/02
Posts: 289
Loc: Western Wisconsin
Re: Tranny Problems new
#322430 (Re: unisys12) 06/19/03 01:40 PM

They did check the pressure to the tranny and they said it had alot of pressure. Again, pointing to it being an electrical problem to them. We'll see after we get it to a shop that can read the electronics.

--------------------
1995 Contour LX
238,000 miles

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
RoadRunner
Hard-core CEG'er

Reged: 03/11/01
Posts: 1603
Loc: Westchester Co., NY, USA
Re: Tranny Problems new
#322453 (Re: 1998contourV6) 06/19/03 02:10 PM

Originally posted by 1998contourV6:
If they replaced your tranny at the ford dealership they should have seen that there is a TSB Technical Service Bulletin to reprogram the PCM(computer) after replacing the transalxe. And another TSB for eractic/late/or harsh shifting to reprogram the PCM as well. Cant remember if the reprograming number is the same. But there should be a simple solution for you. I work at a Ford Dealer in Omaha NE





What TSBs are these ? Do you have the TSB numbers ?
Since when is it necessary to reprogram your PCM just for replacing the transmission ?


--------------------
Pete...

2004 Mercury Marauder 300A
Black Clearcoat/Dark Charcoal LEATHER
DOB 10/31/2003
DOP 1/2/2004
www.mercurymarauder.net

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
RoadRunner
Hard-core CEG'er

Reged: 03/11/01
Posts: 1603
Loc: Westchester Co., NY, USA
Re: Tranny Problems new
#322460 (Re: Contourgirl) 06/19/03 02:15 PM

Originally posted by Contourgirl:

But, reverse is still a problem, you have to rev it up to 2000 rpm's before you can go into reverse. They think it is computer related. They are making an appointment for this Saturday if possible.




If you have to rev the engine to 2000 rpm to get the CD4E to shift into reverse, it is NOT an electrical problem.

You can test this very easily.
Disconnect the Range Selector sensor on the top of the transmission.
Start the engine and shift into reverse.

If it doesn't go into reverse, its time to take the tranny back down again.
Something is binding in the valve body, and keeping the oil pressure from applying reverse.
That same binding can hold reverse, when you shift from reverse to drive,
and drag reverse while you are driving.
This will burn out some clutches if not fixed.

You don't need the PCM for Reverse. IIRC, reverse is a manual application, not electronic.

--------------------
Pete...

2004 Mercury Marauder 300A
Black Clearcoat/Dark Charcoal LEATHER
DOB 10/31/2003
DOP 1/2/2004
www.mercurymarauder.net

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
RoadRunner
Hard-core CEG'er

Reged: 03/11/01
Posts: 1603
Loc: Westchester Co., NY, USA
Re: Tranny Problems
#322471 (Re: contourDOA) 06/19/03 02:25 PM

Originally posted by contourDOA:
After a new tranny is put into the contour it is still shifting with hesitation.

SO the specialist has been working with the Ford Corp. and a automotive troubleshooting club
for two weeks trying to determine what demon is plaguing my car.
Just talked to him and everything seems to check ok, but he reverted back to Ford's suggestion of electrical problems.
He feels at this point that it is the computer of the car, he is working with a salvage yard
to obtain a computer from another contour to test and see if this will fix the contour.




Can you describe the hesitation you are getting when it shifts ?
The CD4E shifts softly as it is.

If your specialist gets a PCM from a Junkyard, he is going to have to have the PATS codes
erased from it in order for it to work with your car, if your Contour is equipped with the PATS Ignition system.

--------------------
Pete...

2004 Mercury Marauder 300A
Black Clearcoat/Dark Charcoal LEATHER
DOB 10/31/2003
DOP 1/2/2004
www.mercurymarauder.net

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (show all)


Extra information
0 registered and 33 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:  horseydug, Ray 

Print Thread

Permissions
You cannot start new topics
You cannot reply to topics
HTML is disabled
UBBCode is enabled

Thread views: 4738

Jump to

Contact Us Contour.org

*
UBB.threads™ 6.2.3

Generated in 0.149 seconds in which 0.142 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.

Copyright 1999-2005 Lance Kinley

CEG and contour.org are not affiliated with nor endorsed by Ford Motor Company