Contour Enthusiasts Group CEG

General >> Troubleshooting

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | >> (show all)
Swazo
Hard-core CEG'er

Reged: 08/20/02
Posts: 4970
Loc: Land of the watered-down expletives... you fetching fetchers!
I think my water pump is going out,,,,,,,,,
#158301 - 01/22/03 12:44 AM

I noticed today as I was stuck behind a dump truck towing a back hoe up a steep mountian road doing 20 mph for 3 miles that my temp gauge was about at the red line. Once I got it off the road and waited a few minuets to let her cool off and to vent out the steam with some tricky radiator cap twisting with a towel I got it cooled down pretty fast.

I got going again and I could go faster now that the sloww a$$ed dump truck was gone and I was able to keep my temp at a decent level as long as I kept it in a higher gear and was going 40+.

My guess is that the impeller is of the plastic kind and is about all out of blades. I have a brand new radiatior because the original one got smashed by the grease monkey doing my clutch, so that isn't it. My fans work too, so I can only figure it's the water pump or thermestat.

I got a new metal impeller water pump today, but I wasn't sure what temp themestat to get for my SVT. Since I KNOW that the Pep boys guys would have even less of an idea than I do.....I was going to swing by the dealership tomarrow. Anyone know off hand what temp I need just incase the counter guy is as smart as I KNOW he'll (she'll) be?

--------------------
2005 Ford F150 SuperCab FX4
1964 Chevrolet Impala SS
1998 CSVT: 354HP/328TQ @ 10 psi, now gone

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
2KSESportV6
Hard-core CEG'er

Reged: 10/12/02
Posts: 1247
Loc: Akron/Cleveland, OH
Re: I think my water pump is going out,,,,,,,,, new
#158431 (Re: Swazo) 01/22/03 02:32 AM

If the temp guage is pinned at hot and no heat, most likely your water pump is gone. If it does have heat and the guage is pinned at hot, most likely it will be your thermostat.

--------------------
Irfan Rahim
irfman2000@yahoo.com
2006 Blue Nissan Sentra SE-R Spec V
Former owner of a silver 2000 Contour SE Sport ATX








Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
bentleywarren
Hard-core CEG'er

Reged: 07/26/02
Posts: 1459
Loc: Atoka, Oklahoma
Re: I think my water pump is going out,,,,,,,,, new
#158437 (Re: Swazo) 01/22/03 02:38 AM

Sounds a lot like a cooling fan problem. I know you said they work, but your symptoms are exactly what will happen if the cooling fan doesn't turn on when it should.

--------------------
95 Contour Zetec, ATX (wrecked, sitting in the barn)
95 Mystique Zetec, MTX
2000 Taurus SEL 3.0L Duratec
1994 Crown Victoria LX 4.6 V8
1993 Chevy Silverado 4.3 V6

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
PA 3L SVT
Hard-core CEG'er

Reged: 06/25/01
Posts: 1541
Loc: Conshohocken, PA
Re: I think my water pump is going out,,,,,,,,, new
#158734 (Re: Swazo) 01/22/03 06:52 AM

NAPA's computer lists the 195 deg stat as OEM, and 180 deg stat as optional colder temp. I know the 180 stat is NAPA part number 109. IIRC, the 195 stat is # 209 - but that could be wrong.

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
horseydugModerator
Hard-core CEG'er

Reged: 03/19/02
Posts: 2319
Loc: Pickering, Ontario, Canada
Re: I think my water pump is going out,,,,,,,,, new
#158776 (Re: Swazo) 01/22/03 11:22 AM

Originally posted by Swazo:
.... I wasn't sure what temp themestat to get for my SVT. Since I KNOW that the Pep boys guys would have even less of an idea than I do.....I was going to swing by the dealership tomarrow. Anyone know off hand what temp I need just incase the counter guy is as smart as I KNOW he'll (she'll) be?



You're no doubt expecting a simple answer like 195 or 180 degrees - no can do. This is a common replacement part but nowhere in my Ford '97/'98 owner's guides, '97 service manual or '98 service cd does Ford give such a spec. They only list the following info in their service manual:

Thermostat spec V6 (I4)
Starts to open: 183-190 (187-194)
Fully open: 210 (216)

I've never had mine out so I don't know what is stamped
on the button. Here's an old thread on the subject:


http://www.contour.org/archive/showflat.php?Cat=&Board=UBB3&Number=141545&Forum=UBB3&Words=thermostat&Match=Entire%20Phrase&Searchpage=3&Limit=25&Old=allposts&Main=141545&Search=true#Post141545

In view of above, go easy on parts person.

BTW I doubt yours needs replacing, you can check it after removal by boiling in pot of water. Stuck thermostats and faulty waterpumps usually detectable at idle from cold start as temp needle heads for the red zone. The post by fordcontoursport above gives the other symptoms to determine which is at fault.



--------------------
98 Mystique LS v6 atx 163,000km
97 Contour LX v6 atx 163,000km

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
gdub520
Hard-core CEG'er

Reged: 08/12/01
Posts: 2061
Loc: antelope valley, soCal
Re: I think my water pump is going out,,,,,,,,, new
#159639 (Re: horseydug) 01/23/03 01:39 AM

i pretty much had both go on my car at the same time...my car would leak and generally lose alot of coolant/water and i'd have to refill almost daily and sometimes more often depending on how much driving, etc

i still had heat from my heater

is your car leaking coolant from towards the right side??? ..if so definitely the waterpump if not leaking it still may be the pump but it might just be the thermostat

i had mine fixed at mis-dealer while getting the atx replaced...my warranty paid for the pump, but not the thermostat...fair trade off for me

--------------------
99 expedition eddie bauer, 5.4 v8, k&n drop-in, 3" magnaflow catback and gas mileage that makes the contour look like a hybrid

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Swazo
Hard-core CEG'er

Reged: 08/20/02
Posts: 4970
Loc: Land of the watered-down expletives... you fetching fetchers!
Re: I think my water pump is going out,,,,,,,,, new
#159922 (Re: gdub520) 01/23/03 05:23 AM

I have 75K so I am willing to replace the old water pump and thermostat to complete a totally new cooling system (Radiator replaced about 3K ago).

BUT, I'm starting to think it's my fan. It doesn't kick on now that I actually take a good look. Should I just replace the low speed fan relay? What is the fix for this problem?

--------------------
2005 Ford F150 SuperCab FX4
1964 Chevrolet Impala SS
1998 CSVT: 354HP/328TQ @ 10 psi, now gone

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
gdub520
Hard-core CEG'er

Reged: 08/12/01
Posts: 2061
Loc: antelope valley, soCal
Re: I think my water pump is going out,,,,,,,,, new
#160081 (Re: Swazo) 01/23/03 12:53 PM

go to the dealer or post somewhere around here your vin and ask for an OASIS report...it'll tell u the recalls on your car...i think most of the v6 models and maybe all contours have/had a recall for fan fuse and/or blower switch...something like that...i had mine taken care of same time as all the other work

--------------------
99 expedition eddie bauer, 5.4 v8, k&n drop-in, 3" magnaflow catback and gas mileage that makes the contour look like a hybrid

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Swazo
Hard-core CEG'er

Reged: 08/20/02
Posts: 4970
Loc: Land of the watered-down expletives... you fetching fetchers!
Re: I think my water pump is going out,,,,,,,,, new
#164090 (Re: gdub520) 01/27/03 07:00 AM

OK, got the OASIS report but I don't think it has any recall for the fan or anything. There was a heater blower resistor and harness recall, a headlight switch harness, and crash sensors in the repair history. I have 3 field service actions, but I don't know if they are refering to the 3 repairs done or not. Am I looking at the right info?

--------------------
2005 Ford F150 SuperCab FX4
1964 Chevrolet Impala SS
1998 CSVT: 354HP/328TQ @ 10 psi, now gone

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Swazo
Hard-core CEG'er

Reged: 08/20/02
Posts: 4970
Loc: Land of the watered-down expletives... you fetching fetchers!
Re: I think my water pump is going out,,,,,,,,,
#167556 (Re: Swazo) 01/30/03 12:25 AM

Well,
I replaced the water pump which only had 2 1/3 of the 6 impellers left AND my thermostat was bad. I boiled some water and plopped it in and it just sat there. No opening happend at all. Did I test it right?

--------------------
2005 Ford F150 SuperCab FX4
1964 Chevrolet Impala SS
1998 CSVT: 354HP/328TQ @ 10 psi, now gone

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | >> (show all)


Extra information
0 registered and 35 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:  horseydug, Ray 

Print Thread

Permissions
You cannot start new topics
You cannot reply to topics
HTML is disabled
UBBCode is enabled

Thread views: 1940

Jump to

Contact Us Contour.org

*
UBB.threads™ 6.2.3

Generated in 0.075 seconds in which 0.069 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.

Copyright 1999-2005 Lance Kinley

CEG and contour.org are not affiliated with nor endorsed by Ford Motor Company