Contour Enthusiasts Group CEG

General >> Troubleshooting

Pages: 1 | 2 | >> (show all)
volcomsk8a
CEG'er

Reged: 04/24/05
Posts: 191
couple of fan problems
#1308938 - 08/30/06 12:41 AM

I recently changed out the hgasket do to leaking. At what temp should the fan kick on? About what on the gauge? after being parked for abit with the car on the tmep will go to between the a and l and still not kick on. Also once the car is shut off i can hear a boiling sound coming from the from of the engine, which i think is coolant.

--------------------
98 contour 2.0

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
volcomsk8a
CEG'er

Reged: 04/24/05
Posts: 191
Re: couple of fan problems new
#1308954 (Re: volcomsk8a) 08/30/06 01:00 AM

shouldn't the fan come on if i turn on the a/c

--------------------
98 contour 2.0

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
BrApple
Hard-core CEG'er

Reged: 12/23/01
Posts: 6910
Loc: Enfield, CT
Re: couple of fan problems new
#1308955 (Re: volcomsk8a) 08/30/06 01:03 AM

the low speed fan should turn on at 212 degrees F and th efan should be on all the time whe the A/C is turned on

--------------------
- 95 Mystique LS - Zetec/5spd
- 99 Contour SeVT Sport - Duratec/5spd

Official NE-CEG Contour/Mustang Family


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
volcomsk8a
CEG'er

Reged: 04/24/05
Posts: 191
Re: couple of fan problems new
#1308983 (Re: BrApple) 08/30/06 01:34 AM

damn mine isn't turning on with the a/c. But also my a/c isn't working. I don't know if something isn't connected or just not working since I haven't used it in like a year.

--------------------
98 contour 2.0

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Tony2005
Addicted CEG'er

Reged: 06/19/05
Posts: 5345
Loc: Virginia, USA
Re: couple of fan problems new
#1308986 (Re: volcomsk8a) 08/30/06 01:39 AM

Until you get the A/C and fan issue sorted out, you may want to try the moderndino fix as a temporary measure.



--------------------
"Always do the cheap and easy ones first."

1996 V6 ATX 96K miles


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
volcomsk8a
CEG'er

Reged: 04/24/05
Posts: 191
Re: couple of fan problems new
#1309021 (Re: Tony2005) 08/30/06 02:28 AM

sounds a little too ghetto, but i guess it would work

--------------------
98 contour 2.0

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Tony2005
Addicted CEG'er

Reged: 06/19/05
Posts: 5345
Loc: Virginia, USA
Re: couple of fan problems new
#1309023 (Re: volcomsk8a) 08/30/06 02:29 AM

Originally posted by volcomsk8a:
sounds a little too ghetto..



or you could let it go to the RED zone.

--------------------
"Always do the cheap and easy ones first."

1996 V6 ATX 96K miles


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
volcomsk8a
CEG'er

Reged: 04/24/05
Posts: 191
Re: couple of fan problems new
#1309097 (Re: Tony2005) 08/30/06 03:33 AM

i know the gauges arnt too accurate, but about where is 212 on it

--------------------
98 contour 2.0

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
FavoriteMystaque
Hard-core CEG'er

Reged: 10/17/04
Posts: 1456
Re: couple of fan problems new
#1309338 (Re: volcomsk8a) 08/30/06 04:09 PM

You can find some help in this topic. Fan test topicTo locate the fan relays, check the owner's manual, they are in the fuse box next to the battery. Have you changed the waterpump (not easy)? If the heater is hot, it is probably OK. Good luck with fixing it!

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
volcomsk8a
CEG'er

Reged: 04/24/05
Posts: 191
Re: couple of fan problems new
#1310323 (Re: FavoriteMystaque) 08/31/06 10:06 PM

"Probably, the low speed circuit has failed. Remove the 2 relays, key off. If you jump 3-5 on the green relay's socket,the fan should run low speed. Then jump 3-5 on the black high speed relay's socket the fan should run high. If the 2 speeds work, with strong airflow then the fan circuit/resistor is OK. (You could pull the ECT sensor plug, see if the fan comes on and stays on. That will set the CEL light.) The Pin 7 of low speed relay goes to PCM (Powertrain Control Module) which triggers the relay, and could be a wiring problem there. The a/c should trigger the fan after a short delay. Fan first, compressor next is how mine (V6) works. If the fan does not work, the a/c will overpressure shortly, turn a/c off asap. Here is a V6 schematic, the Zetec is the same, 1 fan motor instead."


Okay i may be dumb but exactly how would i jump 3-5 on the relay, just with a piece of wire?


--------------------
98 contour 2.0

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Pages: 1 | 2 | >> (show all)


Extra information
0 registered and 8 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:  horseydug, Ray 

Print Thread

Permissions
You cannot start new topics
You cannot reply to topics
HTML is disabled
UBBCode is enabled

Thread views: 1419

Jump to

Contact Us Contour.org

*
UBB.threads™ 6.2.3

Generated in 0.074 seconds in which 0.068 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.

Copyright 1999-2005 Lance Kinley

CEG and contour.org are not affiliated with nor endorsed by Ford Motor Company