Contour Enthusiasts Group CEG

General >> Troubleshooting

Pages: 1 | 2 | >> (show all)
96SEBlack
Newbie

Reged: 10/21/03
Posts: 8
blower switch, runs high then quits
#1307090 - 08/26/06 11:28 PM

OK, I'm sure this has been covered, but I couldn't find it with a search. On my 96 Contour, with the blower switch turned to high, it will run for about 20sec and then shut off. (It doesn't blow out the defrost or anywhere else, it just quits.) You can turn it back to low speeds 1,2 and 3 and it works fine. But high speed for only about 20sec.

The AC is out so I would like to at least have the high speed blower for summer. Thanks for your help!

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
gearhead
Veteran CEG'er

Reged: 01/06/03
Posts: 735
Loc: Lexington, Ky.
Re: blower switch, runs high then quits new
#1307099 (Re: 96SEBlack) 08/27/06 01:07 AM

The resistor pack going out usually makes it blow ONLY on high. Yours sounds just the opposite. But the resistor pack is only $13 at the dealership and is a 5 minute fix. Quick and cheap to try.
3M5Z-18591-BA.......resistor pack

--------------------
'99 Sport TropicGreen,Duratec, SVT exhaust, Brembo rotors, Ceramic pads, K&N filters(oil & air), Alpine CDM7874, Polk DB570 speakers front and rear. Fog light mod. 50% Formula One tint.



Edited by gearhead (08/27/06 01:24 AM)

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
FavoriteMystaque
Hard-core CEG'er

Reged: 10/17/04
Posts: 1456
Re: blower switch, runs high then quits new
#1307116 (Re: gearhead) 08/27/06 02:19 AM

It could be the wiring connector at the resistor pack has gotten loose/melted as well. The switch failing usually gives you high speed only.

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
96SEBlack
Newbie

Reged: 10/21/03
Posts: 8
Re: blower switch, runs high then quits new
#1307164 (Re: FavoriteMystaque) 08/27/06 04:43 AM

Thanks for the quick replies. Where do I find the resistor pack? Behind the glovebox?

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
gearhead
Veteran CEG'er

Reged: 01/06/03
Posts: 735
Loc: Lexington, Ky.
Re: blower switch, runs high then quits new
#1307229 (Re: 96SEBlack) 08/27/06 02:17 PM

If you look up from underneath the glovebox, you'll see a white rectangular panel with a 4 wire conector plugged in to it. It's held on with 1 screw at the bottom. The part is about 2 inches by 1 1/2 inches in size.


--------------------
'99 Sport TropicGreen,Duratec, SVT exhaust, Brembo rotors, Ceramic pads, K&N filters(oil & air), Alpine CDM7874, Polk DB570 speakers front and rear. Fog light mod. 50% Formula One tint.



Edited by gearhead (08/27/06 02:19 PM)

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
96SEBlack
Newbie

Reged: 10/21/03
Posts: 8
Re: blower switch, runs high then quits new
#1307558 (Re: gearhead) 08/28/06 04:27 AM

Thanks for all your help and the picture. I'll post when I get it replaced and let you know how it turns out.

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
projectSHO89
Hard-core CEG'er

Reged: 09/19/02
Posts: 1788
Loc: St. Louis, MO
Re: blower switch, runs high then quits new
#1307635 (Re: 96SEBlack) 08/28/06 12:38 PM

I would suspect the switch long before the resistor.. It the resistor opens, you loose all your lower speeds.

You can unplug the resistor completely and still have HIGH speed only. Try that and see how long it runs. If it still quits, you probably have a bad switch or the connector at the switch is corroded/damaged and is overheating.

Steve



--------------------
98 Contour SE Sport 2.5 Duratec ATX The wifey's car
89 Taurus SHO - 246K miles
94 SHO ATX - 190K
1997 F-150 5.4L ATX - The Workhorse 150K.


ANY THREAD WITH "OMG" or "WTF" ETC IN THE TITLE WILL BE IGNORED!

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
96SEBlack
Newbie

Reged: 10/21/03
Posts: 8
Re: blower switch, runs high then quits new
#1308190 (Re: projectSHO89) 08/29/06 12:05 AM

Well I found the resistor pack finally. It is about 1x2.5-in but is a gray colored "cardboard type" piece with a black connector, no white. Also at first glance I don't see any screws to remove it. Unplugged I have no low speeds only high. Either way plugged or unplugged, high stays on for maybe 1min at best, the same as before.

I'll look at the switch next. Is there also a high-speed relay that could be going bad? Seems like I read that somewhere, but I've got so many troubleshooting projects going right now I can't remember.

Thanks for your help so far.

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Tony2005
Addicted CEG'er

Reged: 06/19/05
Posts: 5345
Loc: Virginia, USA
Re: blower switch, runs high then quits new
#1308292 (Re: 96SEBlack) 08/29/06 01:54 AM

This thread has good links to read.

--------------------
"Always do the cheap and easy ones first."

1996 V6 ATX 96K miles


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
gearhead
Veteran CEG'er

Reged: 01/06/03
Posts: 735
Loc: Lexington, Ky.
Re: blower switch, runs high then quits new
#1308298 (Re: 96SEBlack) 08/29/06 01:58 AM

Originally posted by projectSHO89:
I would suspect the switch long before the resistor.. It the resistor opens, you lose all your lower speeds.

You can unplug the resistor completely and still have HIGH speed only. Try that and see how long it runs. If it still quits, you probably have a bad switch or the connector at the switch is corroded/damaged and is overheating.

Steve




What he said........

--------------------
'99 Sport TropicGreen,Duratec, SVT exhaust, Brembo rotors, Ceramic pads, K&N filters(oil & air), Alpine CDM7874, Polk DB570 speakers front and rear. Fog light mod. 50% Formula One tint.



Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
F111D F
Veteran CEG'er

Reged: 05/27/00
Posts: 635
Loc: Lucas,Ohio
Re: blower switch, runs high then quits new
#1310797 (Re: 96SEBlack) 09/01/06 04:36 PM

Yes this is not common, as others have said

How's your electrical abilities ie using an ohm meter?
With out removing (because the radio has to pulled the console removed the access the two screw on the bottom of the center trim panel before it can be removed)
To test blower switch on high unplug the connector at the blower motor check continuity/resistance from the BK/Rd (on the removed connector and the other test lead to good ground metal frame under the dash. Also unplug the connector at the resistor pack.
Reading should be the same as shorting the two test leads together. Meter on x-1 or lowest scale.
Do you smell a hot burnt smell when you run the blower for 20 secs emanating from the switch area?
The blower motor and the resistor pack uses the ground same connection. I notice the blower relay also uses that same ground point? That ground is located bottom of the RH door pillar. I doubt that problem many other circuits use that same ground. When is comes to heavy current draw the condition of the contacts on the switch and the relay K-14 shows up. Swap relay with a like one in the CJB under the dash. The relay above is the rear window defrost and one below is the wipers.

I"m using the 98 wiring schematic and don't have a 96 although the before 3/98 should be the same.

I just hate to remove interior trim pieces some clip usually breaks and HELLO rattles and squeaks.

Paul
I'll check back later once I take care a few honey-dos!

--------------------
Paul
98 Mystique LS 2ea (07/97)(08/98)

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
96SEBlack
Newbie

Reged: 10/21/03
Posts: 8
Re: blower switch, runs high then quits new
#1311086 (Re: F111D F) 09/02/06 03:27 AM

Thanks for all your suggestions!! I've been hesistant to remove too many parts during the week since this is my daily driver for work. I will tear into it this weekend and see what I can find.

Using a multimeter is not a problem and there isn't any burning smell when the switch cuts out after 20sec to 1min.

I'll post back and let you know what I find.




Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
96SEBlack
Newbie

Reged: 10/21/03
Posts: 8
Re: blower switch, runs high then quits new
#1311376 (Re: 96SEBlack) 09/02/06 10:07 PM

I swapped the two yellow relays R13 (rear defroster) and R14 (blower motor). That didn't help.

I got to the switch, finally and found black/charred/melted plastic at the connector. The switch itself doesn't look as bad, but it has melted plastic also.

Is the switch and connector separate part numbers or does the switch come with a connector?

It looks like the 4 wires from the switch go to the resistor. Is there a Ford part number for these wires with connectors already attached at both ends? I doubt it, but I thought I would ask anyway.

Is the switch/connector just a weak component that went bad or is there something else that may have caused the switch to burn out like that?

Thanks for your help!!






Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Con-Man
CEG'er

Reged: 03/12/05
Posts: 89
Loc: ClarksVegas
Re: blower switch, runs high then quits new
#1311417 (Re: 96SEBlack) 09/02/06 11:38 PM

I had the same problem my blower was running on high for a long time then one day it just quit working. My connector was melted, I called the dealership and they wanted to charge me $29.00 for the connector. I decided to hit the savage yard I was very lucky I found a connector that was not damage. I took it off the car went to pay for it the lady that owned the salvage yard told me just take it no charge so I guess free beats $29.00.Installed the new connector blower operates on all three speeds. I'm glad the heat problem is fixed I must get the Tour ready for the winter and the snow. The Tour is our go to car in the snow the front wheel drive is awesome in the snow

--------------------
2006 Mustang GT
2004 Mustang GT (Gone)
2004 Yamaha FZ1
1995 Contour GL
1982 Cutlass 2 door

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
FavoriteMystaque
Hard-core CEG'er

Reged: 10/17/04
Posts: 1456
Re: blower switch, runs high then quits new
#1311445 (Re: Con-Man) 09/03/06 12:31 AM

I think the new connector (solder/shrinktube splice) does come with the switch, you could try just the switch to see if it works OK. I replaced the switch in my sister's Mystique, and did not do any wiring.

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
projectSHO89
Hard-core CEG'er

Reged: 09/19/02
Posts: 1788
Loc: St. Louis, MO
Re: blower switch, runs high then quits new
#1311683 (Re: 96SEBlack) 09/03/06 02:44 PM

BTW, if you're still within the 150K and 10 years (from in-service date), this is a covered repair under Owner Notification Program 01M07. Being a 96, you may have already passed the cutoff.

If you have to do it yourself, obtain Blower Switch Connector Repair Kit #F5RZ-14A411-AA (Less than $25) and perform the repair yourself.

Performing a SEARCH for "01M07" will yield quite a few relevent posts going back several years.

Steve

--------------------
98 Contour SE Sport 2.5 Duratec ATX The wifey's car
89 Taurus SHO - 246K miles
94 SHO ATX - 190K
1997 F-150 5.4L ATX - The Workhorse 150K.


ANY THREAD WITH "OMG" or "WTF" ETC IN THE TITLE WILL BE IGNORED!

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Pages: 1 | 2 | >> (show all)


Extra information
0 registered and 19 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:  horseydug, Ray 

Print Thread

Permissions
You cannot start new topics
You cannot reply to topics
HTML is disabled
UBBCode is enabled

Thread views: 1828

Jump to

Contact Us Contour.org

*
UBB.threads™ 6.2.3

Generated in 0.086 seconds in which 0.079 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.

Copyright 1999-2005 Lance Kinley

CEG and contour.org are not affiliated with nor endorsed by Ford Motor Company