Contour Enthusiasts Group CEG

General >> Troubleshooting

Pages: 1 | 2 | >> (show all)
96SEBlack
Newbie

Reged: 10/21/03
Posts: 8
blower switch, runs high then quits
#1307090 - 08/26/06 11:28 PM

OK, I'm sure this has been covered, but I couldn't find it with a search. On my 96 Contour, with the blower switch turned to high, it will run for about 20sec and then shut off. (It doesn't blow out the defrost or anywhere else, it just quits.) You can turn it back to low speeds 1,2 and 3 and it works fine. But high speed for only about 20sec.

The AC is out so I would like to at least have the high speed blower for summer. Thanks for your help!

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
gearhead
Veteran CEG'er

Reged: 01/06/03
Posts: 735
Loc: Lexington, Ky.
Re: blower switch, runs high then quits new
#1307099 (Re: 96SEBlack) 08/27/06 01:07 AM

The resistor pack going out usually makes it blow ONLY on high. Yours sounds just the opposite. But the resistor pack is only $13 at the dealership and is a 5 minute fix. Quick and cheap to try.
3M5Z-18591-BA.......resistor pack

--------------------
'99 Sport TropicGreen,Duratec, SVT exhaust, Brembo rotors, Ceramic pads, K&N filters(oil & air), Alpine CDM7874, Polk DB570 speakers front and rear. Fog light mod. 50% Formula One tint.



Edited by gearhead (08/27/06 01:24 AM)

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
FavoriteMystaque
Hard-core CEG'er

Reged: 10/17/04
Posts: 1456
Re: blower switch, runs high then quits new
#1307116 (Re: gearhead) 08/27/06 02:19 AM

It could be the wiring connector at the resistor pack has gotten loose/melted as well. The switch failing usually gives you high speed only.

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
96SEBlack
Newbie

Reged: 10/21/03
Posts: 8
Re: blower switch, runs high then quits new
#1307164 (Re: FavoriteMystaque) 08/27/06 04:43 AM

Thanks for the quick replies. Where do I find the resistor pack? Behind the glovebox?

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
gearhead
Veteran CEG'er

Reged: 01/06/03
Posts: 735
Loc: Lexington, Ky.
Re: blower switch, runs high then quits new
#1307229 (Re: 96SEBlack) 08/27/06 02:17 PM

If you look up from underneath the glovebox, you'll see a white rectangular panel with a 4 wire conector plugged in to it. It's held on with 1 screw at the bottom. The part is about 2 inches by 1 1/2 inches in size.


--------------------
'99 Sport TropicGreen,Duratec, SVT exhaust, Brembo rotors, Ceramic pads, K&N filters(oil & air), Alpine CDM7874, Polk DB570 speakers front and rear. Fog light mod. 50% Formula One tint.



Edited by gearhead (08/27/06 02:19 PM)

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
96SEBlack
Newbie

Reged: 10/21/03
Posts: 8
Re: blower switch, runs high then quits new
#1307558 (Re: gearhead) 08/28/06 04:27 AM

Thanks for all your help and the picture. I'll post when I get it replaced and let you know how it turns out.

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
projectSHO89
Hard-core CEG'er

Reged: 09/19/02
Posts: 1788
Loc: St. Louis, MO
Re: blower switch, runs high then quits new
#1307635 (Re: 96SEBlack) 08/28/06 12:38 PM

I would suspect the switch long before the resistor.. It the resistor opens, you loose all your lower speeds.

You can unplug the resistor completely and still have HIGH speed only. Try that and see how long it runs. If it still quits, you probably have a bad switch or the connector at the switch is corroded/damaged and is overheating.

Steve



--------------------
98 Contour SE Sport 2.5 Duratec ATX The wifey's car
89 Taurus SHO - 246K miles
94 SHO ATX - 190K
1997 F-150 5.4L ATX - The Workhorse 150K.


ANY THREAD WITH "OMG" or "WTF" ETC IN THE TITLE WILL BE IGNORED!

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
96SEBlack
Newbie

Reged: 10/21/03
Posts: 8
Re: blower switch, runs high then quits new
#1308190 (Re: projectSHO89) 08/29/06 12:05 AM

Well I found the resistor pack finally. It is about 1x2.5-in but is a gray colored "cardboard type" piece with a black connector, no white. Also at first glance I don't see any screws to remove it. Unplugged I have no low speeds only high. Either way plugged or unplugged, high stays on for maybe 1min at best, the same as before.

I'll look at the switch next. Is there also a high-speed relay that could be going bad? Seems like I read that somewhere, but I've got so many troubleshooting projects going right now I can't remember.

Thanks for your help so far.

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Tony2005
Addicted CEG'er

Reged: 06/19/05
Posts: 5345
Loc: Virginia, USA
Re: blower switch, runs high then quits new
#1308292 (Re: 96SEBlack) 08/29/06 01:54 AM

This thread has good links to read.

--------------------
"Always do the cheap and easy ones first."

1996 V6 ATX 96K miles


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
gearhead
Veteran CEG'er

Reged: 01/06/03
Posts: 735
Loc: Lexington, Ky.
Re: blower switch, runs high then quits new
#1308298 (Re: 96SEBlack) 08/29/06 01:58 AM

Originally posted by projectSHO89:
I would suspect the switch long before the resistor.. It the resistor opens, you lose all your lower speeds.

You can unplug the resistor completely and still have HIGH speed only. Try that and see how long it runs. If it still quits, you probably have a bad switch or the connector at the switch is corroded/damaged and is overheating.

Steve




What he said........

--------------------
'99 Sport TropicGreen,Duratec, SVT exhaust, Brembo rotors, Ceramic pads, K&N filters(oil & air), Alpine CDM7874, Polk DB570 speakers front and rear. Fog light mod. 50% Formula One tint.



Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Pages: 1 | 2 | >> (show all)


Extra information
0 registered and 32 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:  horseydug, Ray 

Print Thread

Permissions
You cannot start new topics
You cannot reply to topics
HTML is disabled
UBBCode is enabled

Thread views: 2045

Jump to

Contact Us Contour.org

*
UBB.threads™ 6.2.3

Generated in 0.092 seconds in which 0.083 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.

Copyright 1999-2005 Lance Kinley

CEG and contour.org are not affiliated with nor endorsed by Ford Motor Company