Contour Enthusiasts Group CEG

General >> Troubleshooting

Pages: 1
D13
Newbie

Reged: 08/21/06
Posts: 7
8 speed transmission.
#1304067 - 08/21/06 05:28 PM

Amazingly, my Contour comes equipped with an 8 speed transmission during moderate or hard acceleration.

When accelerating the transmission shifts but it feels like the torque converter fails to lock. After a couple of hundred yards, the RPMs drop about 300 and the transmission is firmly in gear.

This only happens on medium to aggressive acceleration. Other times, the shifting is completely normal.

Any ideas?

The fluid has been changed twice with the recommended product. The fluid levels are good and constant and the fluid is not breaking down.

If I had 400+ horsepower I could claim I was overpowering the drive train...

Thanks,


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Hightower GT
Hard-core CEG'er

Reged: 07/28/00
Posts: 1786
Loc: In B4 Da Lock!!!
Re: 8 speed transmission. new
#1304075 (Re: D13) 08/21/06 05:46 PM

Needs more troubleshooting post

--------------------
-Auto Makor-
-Experimentor
-Station Wagonor-
-Computerizor-

I have a foot that is bigger than a foot.

SuperChipFOR SALE


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Tony2005
Addicted CEG'er

Reged: 06/19/05
Posts: 5345
Loc: Virginia, USA
Re: 8 speed transmission. new
#1304113 (Re: D13) 08/21/06 07:27 PM

Welcome . What year, engine and how many miles?

Based on your post, it is an automatic. When was the tranny fluid changed (mileage and time)? If it is more than 2 years or 24k miles, try changing the ATFluid first.
Click for ATFluid 3X drain and refill

If that doesn't help, post a more complete detail of what is actually happening. It may be a bad Manual lever position sensor (or cable) or bad torque converter but you won't really know until you do a real time transmission scan (about $100).

Drive to Autozone or Advance to read the Check Engine Light code(s) and post the exact codes.

--------------------
"Always do the cheap and easy ones first."

1996 V6 ATX 96K miles


Edited by Tony2005 (08/21/06 07:33 PM)

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
D13
Newbie

Reged: 08/21/06
Posts: 7
Re: 8 speed transmission. new
#1304171 (Re: Tony2005) 08/21/06 09:11 PM

99 Focus SE
2.5L V6
Automatic Trasmission
106,000 miles.
Last trans fluid change was 103,000 miles.

Only CEL codes are for upstream Ox sensor. Replacing soon.

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Tony2005
Addicted CEG'er

Reged: 06/19/05
Posts: 5345
Loc: Virginia, USA
Re: 8 speed transmission. new
#1304202 (Re: D13) 08/21/06 09:51 PM

Originally posted by Donny Parrott:
99 Focus SE
2.5L V6
Automatic Trasmission
106,000 miles.
Last trans fluid change was 103,000 miles.

Only CEL codes are for upstream Ox sensor. Replacing soon.



Focus or Contour?

Post the exact CEL codes before replacing the O2 sensor.

--------------------
"Always do the cheap and easy ones first."

1996 V6 ATX 96K miles


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
GS474
Hard-core CEG'er

Reged: 08/09/04
Posts: 2542
Loc: san antonio texas (pothole capital)
Re: 8 speed transmission. new
#1304207 (Re: Tony2005) 08/21/06 09:57 PM

im hooked on this topic

--------------------
1996 zetec atx 19.3381 at 71.51 mph 1/4 mile
click me for an interesting sitea wbsite you should check outjoined the 100k+ club 5/21/06

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
ChattavegasSE
Hard-core CEG'er

Reged: 11/08/01
Posts: 6280
Loc: I think I'm banned???
Re: 8 speed transmission. new
#1304216 (Re: GS474) 08/21/06 10:21 PM

Originally posted by GS474:
im hooked on this topic



Me too.

--------------------
2000 Contour SE 2.5L ATX - Toreador Red
2001 VW Golf GLS 2.0L MTX - Tornado Red
Buy my possessed VCR!!

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
D13
Newbie

Reged: 08/21/06
Posts: 7
Re: 8 speed transmission. new
#1304663 (Re: Tony2005) 08/22/06 06:41 PM

Sorry, typo - Contour.

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
SquareHead
CEG'er

Reged: 11/29/05
Posts: 410
Loc: Winnipeg, Canada
Re: 8 speed transmission. new
#1306918 (Re: GS474) 08/26/06 01:47 PM

"
Originally posted by GS474:
im hooked on this topic


"
My tour is that color as well. Did you have the front bumper repainted? I noticed the silver strip is gone. Like the rims as well.

--------------------
95 Contour GL. Bought new.
BAT Sway Bars/Pioneer CD/Koni Rear Struts/Mobil Fluids.
Looking for 15" alloy rims-PM me.
180,500km's so far.

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Pages: 1


Extra information
0 registered and 6 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:  horseydug, Ray 

Print Thread

Permissions
You cannot start new topics
You cannot reply to topics
HTML is disabled
UBBCode is enabled

Thread views: 882

Jump to

Contact Us Contour.org

*
UBB.threads™ 6.2.3

Generated in 0.099 seconds in which 0.094 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.

Copyright 1999-2005 Lance Kinley

CEG and contour.org are not affiliated with nor endorsed by Ford Motor Company