Contour Enthusiasts Group CEG

General >> Troubleshooting

Pages: 1
Reebs
Veteran CEG'er

Reged: 02/14/06
Posts: 512
Loc: Southeast Michigan
Problem after cleaning Intake Manifolds
#1300426 - 08/14/06 10:02 PM

Hey guys,

I have a 96 Contour Sport with the 2.5L and MTX. It was throwing 9 codes when I bought it but I fixed them all as of right now... Praying that none of them will come back...

Anyways, I recently bought a new upper and lower intake manifold gasket set and cleaned my manifolds to like new condition. I had my IAC off the upper intake manifold while it was soaking for a few days to help loosen up all the carbon from the EGR. I got it all put back together and now the car runs like a champ, but my idle is around 900 instead of its old 720 to 740 before the cleaning. Also when crusing in 5th gear and then putting the car in neutral the RPMs drop to 2000 until I come to a complete stop and then they drop to 900. Everything is smooth, just acting a little strange with the idle. I should have cleaned my Idle Air Control when I had it off the car, but I forgot.

Could this be my IAC acting up since I had it off? I reused its gasket because it was in perfect shape.

I just had a thought... maybe I need to go pull fuses 4 and 11 for a few minutes and see if that fixes it once my ECU is reset. I had my battery disconnected for about 2 weeks, and I assumed that my ECU would automatically reset, but maybe not.

Please feel free to shoot any other ideas at me. I thought it possibly could be the TPS, but I highly doubt it. I don't even know where the TPS is on my car!?!


Thanks guys, and sorry for the long post!


Reebs

--------------------
For Sale - 96 Tour Sport 2.5L MTX with SVT Exhaust, pre 98 trunklid with newer Contour Sport spoiler instead of lip spoiler, newer Contour sport rims. Newer paint job. Brand new floor mats. Rust Free! PM me for details and pics.




Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
coatsy
Veteran CEG'er

Reged: 10/13/03
Posts: 669
Loc: Ontario Canada
Re: Problem after cleaning Intake Manifolds new
#1300429 (Re: Reebs) 08/14/06 10:05 PM

Yup I'd try unhooking those fuses and replug em.. THey should have reset but maybe not..

--------------------
1999 Mystique Sport 2nd owner bought it in Sept 03
120000km 4 door, leather, loaded pics on cardomain, coatsy

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
AliasJerk™
Addicted CEG'er

Reged: 10/14/03
Posts: 5143
Loc: Ypsilanti, Mi
Re: Problem after cleaning Intake Manifolds new
#1300439 (Re: coatsy) 08/14/06 10:13 PM

Originally posted by coatsy:
Yup I'd try unhooking those fuses and replug em.. THey should have reset but maybe not..




4 and 11 resets the computer... if that doesnt help anything you want to try cleaning the IAC if you havent already... and if that doesnt help you might want to look into doing the throttle hang fix.

--------------------
98 Corolla LE 1.8L DOHC 1ZZFE
TEIN H.Tech Springs
Tokico HP series Struts
Short ram air intake
Tsudo Axel Back Exhaust

... if a jelly fish stung me.. would you pee on the wound?


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Reebs
Veteran CEG'er

Reged: 02/14/06
Posts: 512
Loc: Southeast Michigan
Re: Problem after cleaning Intake Manifolds new
#1300451 (Re: AliasJerk™) 08/14/06 10:23 PM

Originally posted by AliasJerk™:
Originally posted by coatsy:
Yup I'd try unhooking those fuses and replug em.. THey should have reset but maybe not..




4 and 11 resets the computer... if that doesnt help anything you want to try cleaning the IAC if you havent already... and if that doesnt help you might want to look into doing the throttle hang fix.




I did the throttle hang fix already, and I am about to go try pulling 4 and 11 for a few minutes. If that doesn't work, then I am going to take off my IAC and clean it. If that doesn't work I am going to say screw it and sell the darn car with I high idle!

Feel free to shoot any other ideas at me though. I will keep you guys informed.

Thanks...

Reebs

--------------------
For Sale - 96 Tour Sport 2.5L MTX with SVT Exhaust, pre 98 trunklid with newer Contour Sport spoiler instead of lip spoiler, newer Contour sport rims. Newer paint job. Brand new floor mats. Rust Free! PM me for details and pics.




Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
starjammir
Hard-core CEG'er

Reged: 08/14/04
Posts: 1609
Loc: Lapeer, Mi
Re: Problem after cleaning Intake Manifolds new
#1300452 (Re: Reebs) 08/14/06 10:23 PM

My guess is just to clean the IAC like you said...prob just a piece of carbon built up

--------------------
1998.5 SVT contour #5979 3L
1995 Mercury Mystique 2.5L auto, all ghetto fo sho

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Reebs
Veteran CEG'er

Reged: 02/14/06
Posts: 512
Loc: Southeast Michigan
Re: Problem after cleaning Intake Manifolds new
#1300460 (Re: starjammir) 08/14/06 10:40 PM

Originally posted by starjammir:
My guess is just to clean the IAC like you said...prob just a piece of carbon built up




I agree that it is a possible problem, I just don't see why my IAC would be perfectly fine before and then cause issues after I clean my Intake manifolds. I guess we will see when I go to reset my ECU Right Now!!! Hopefully that will take care of it.

Thanks!

Reebs

--------------------
For Sale - 96 Tour Sport 2.5L MTX with SVT Exhaust, pre 98 trunklid with newer Contour Sport spoiler instead of lip spoiler, newer Contour sport rims. Newer paint job. Brand new floor mats. Rust Free! PM me for details and pics.




Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Tony2005
Addicted CEG'er

Reged: 06/19/05
Posts: 5345
Loc: Virginia, USA
Re: Problem after cleaning Intake Manifolds new
#1300565 (Re: Reebs) 08/15/06 01:30 AM

Clean the IAC valve and buy a $1 gasket. The IAC is probably leaking air due to the old gasket.

--------------------
"Always do the cheap and easy ones first."

1996 V6 ATX 96K miles


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Reebs
Veteran CEG'er

Reged: 02/14/06
Posts: 512
Loc: Southeast Michigan
Re: Problem after cleaning Intake Manifolds new
#1301181 (Re: Tony2005) 08/15/06 11:13 PM

Originally posted by Tony2005:
Clean the IAC valve and buy a $1 gasket. The IAC is probably leaking air due to the old gasket.




Resetting my ECU did not correct the problem. I also noticed that I am throwing a code again. Where do I get an IAC gasket!?!? Do they sell them at Murrays or Autozone? Code the leaking IAC gasket cause a code???

Thanks,

Reebs

--------------------
For Sale - 96 Tour Sport 2.5L MTX with SVT Exhaust, pre 98 trunklid with newer Contour Sport spoiler instead of lip spoiler, newer Contour sport rims. Newer paint job. Brand new floor mats. Rust Free! PM me for details and pics.




Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Tony2005
Addicted CEG'er

Reged: 06/19/05
Posts: 5345
Loc: Virginia, USA
Re: Problem after cleaning Intake Manifolds new
#1301213 (Re: Reebs) 08/16/06 12:25 AM

Originally posted by Reebs:
Originally posted by Tony2005:
Clean the IAC valve and buy a $1 gasket. The IAC is probably leaking air due to the old gasket.




Resetting my ECU did not correct the problem. I also noticed that I am throwing a code again. Where do I get an IAC gasket!?!? Do they sell them at Murrays or Autozone? Code the leaking IAC gasket cause a code???

Thanks,

Reebs



Get the IAC valve gasket from any dealer. Yes, a leaking IAC gasket could cause a vacuum leak code. Scan and post the new code.

--------------------
"Always do the cheap and easy ones first."

1996 V6 ATX 96K miles


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Ex-Mean'Tour
Hard-core CEG'er

Reged: 01/26/05
Posts: 1593
Loc: Massachusetts
Re: Problem after cleaning Intake Manifolds new
#1301502 (Re: Reebs) 08/16/06 01:16 PM

Originally posted by Reebs:
Hey guys,

I have a 96 Contour Sport with the 2.5L and MTX.

I thought it possibly could be the TPS, but I highly doubt it. I don't even know where the TPS is on my car!?!

Thanks guys, and sorry for the long post!

Reebs




Just in case you want to check it, here is where the TPS is:



Remove the Cover (arrow) and then it will be easier to see and access There are 2 screws that hold it in and a wiring harness. It's a simple thing to change.

--------------------
MUST SELL - ECM computer new for a 98 V6 mtx + pats
Now trolling in a Red Nissan 4 x 4


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Pages: 1


Extra information
0 registered and 43 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:  horseydug, Ray 

Print Thread

Permissions
You cannot start new topics
You cannot reply to topics
HTML is disabled
UBBCode is enabled

Thread views: 1319

Jump to

Contact Us Contour.org

*
UBB.threads™ 6.2.3

Generated in 0.079 seconds in which 0.072 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.

Copyright 1999-2005 Lance Kinley

CEG and contour.org are not affiliated with nor endorsed by Ford Motor Company