Contour Enthusiasts Group CEG

General >> Troubleshooting

Pages: 1
ladywithafan
Newbie

Reged: 10/25/05
Posts: 9
humming noise when i drive
#1294299 - 08/05/06 08:00 PM

Good Afternoon everybody

When I am driving my car, it starts to make a humming noise when i am about 30 MPH, and it gets progressively louder the higher MPH i go. My tachometer is in the low range, yet it sounds like I need to shift in higher gear(that is what the sound is like). It is loud enough that i have to turn my radio louder. Also, it shudders a little bit when i am on the expressway as well. I had the wheel bearings replaced a few months back so i hope that isnt what it is. Thank you in advance to the replies

--------------------
98 Ford Contour GL
4 cyl Zetec Engine
Manual Transmission


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
BrApple
Hard-core CEG'er

Reged: 12/23/01
Posts: 6910
Loc: Enfield, CT
Re: humming noise when i drive new
#1294311 (Re: ladywithafan) 08/05/06 08:28 PM

sounds like a wheel bearing to me ...

--------------------
- 95 Mystique LS - Zetec/5spd
- 99 Contour SeVT Sport - Duratec/5spd

Official NE-CEG Contour/Mustang Family


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
98SVTC
CEG'er

Reged: 12/17/01
Posts: 460
Loc: Rowland Heights, Ca.
Re: humming noise when i drive new
#1294347 (Re: ladywithafan) 08/05/06 10:13 PM

Since you had the wheel bearings replaced (at all four corners?) you might want to take a look at your tire's tread. If they are wearing badly, they can get noisy although I don't know of anything on the car besides motor/exhaust/tranny that could get so loud that you'd have to increase the volume of your radio.
Karl

--------------------
*** It's all about consistency! ***
*** Previously 88SVT ***

06 F150 Supercrew 5.4L FX4
98 SVT Contour #4362 Born 1/6/1998
86 Ranger GT (For Sale)
69 Fiat 850 Sport Spider (For Sale)
67 Formula-S Barracuda

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
ladywithafan
Newbie

Reged: 10/25/05
Posts: 9
Re: humming noise when i drive new
#1311916 (Re: ladywithafan) 09/04/06 01:56 AM

yep

it was the wheel bearing! I took it back to be replaced and it works great again also had a tie rod out as well. I am glad I bought the warranty for this thing b/c it already paid itself off. thank you all for the responses

--------------------
98 Ford Contour GL
4 cyl Zetec Engine
Manual Transmission


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Pages: 1


Extra information
0 registered and 28 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:  horseydug, Ray 

Print Thread

Permissions
You cannot start new topics
You cannot reply to topics
HTML is disabled
UBBCode is enabled

Thread views: 670

Jump to

Contact Us Contour.org

*
UBB.threads™ 6.2.3

Generated in 0.072 seconds in which 0.067 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.

Copyright 1999-2005 Lance Kinley

CEG and contour.org are not affiliated with nor endorsed by Ford Motor Company