Contour Enthusiasts Group CEG

General >> Troubleshooting

Pages: 1
yyz-svt
CEG'er

Reged: 11/11/04
Posts: 65
Loc: CANADA , t.dot.o
WOT miss : read all posts , is it plug wires ?
#1092169 - 11/02/05 11:54 PM

hello membership ; i have read a variety of posts and have learned that EGR/IAC/DFPE/O2/IMRC? are common items of mechanical interest .
from what i have surveyed , my problem may be related to spark plugs or wires ( or at the extreme , bad cat ) .
ONLY IN 1ST GEAR DURING FULL THROTTLE , MOTOR CUTS OUT IN HIGHER RPM RANGE ! as if it cannot maintain the power during the rapid increase in engine speed .
the mileage is low ; approx 50,000 american miles !
would the plug wires really be causing this , i guess i hope so as this may be the cheapest fix ?
thanks for any comments and the confirmation of my solution !

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
hetfield
Scourge of the Master Debaters

Reged: 07/08/02
Posts: 4714
Loc: Grafton, WI
Re: WOT miss : read all posts , is it plug wires ? new
#1092204 (Re: yyz-svt) 11/03/05 12:48 AM

With that relatively low mileage, you may want to check the gap on the plugs before spending money on replacing them or the wires. The gap spec is .052-.056, IIRC. Regap any that are out of spec and try testing again.

--------------------
Beer is my Gatorade.
Hooray Beer.

'98 "Sport" Pacific Green
'98 E0 SVT Silver Frost
Pictures

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Big Jim
Hard-core CEG'er

Reged: 09/03/00
Posts: 4693
Loc: Thousand Oaks, California, USA
Re: WOT miss : read all posts , is it plug wires ? new
#1092410 (Re: yyz-svt) 11/03/05 06:08 AM

I think it is more likely to be plugs rather than wires. That is a classic symptom of worn or fouled plugs. Plug wire problems usually show up at lower loads.

--------------------
Jim Johnson
98 SVT
03 Escape Limited

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
dellowm
CEG'er

Reged: 06/09/00
Posts: 95
Loc: Fergus, Ontario, Canada
Re: WOT miss : read all posts , is it plug wires ? new
#1092435 (Re: yyz-svt) 11/03/05 11:28 AM

Describe in detail what you means CUTS OUT. Is this fully, partially, just missing? Any Codes? What RPM?
It could be a fuel delivery problem but more info is required.

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
NavSVT
New CEG'er

Reged: 02/13/02
Posts: 25
Loc: Exton, PA
Re: WOT miss : read all posts , is it plug wires ? new
#1092535 (Re: dellowm) 11/03/05 03:11 PM

With that amount of mileage could definetly be the beginning of the fuel pump problem. Try to identify if it is a continual problem or just when you have about a half tank of gas or less. Mine started a WOT and got worse as I had less gas.

--------------------
Black/Tan 00 SVT
Do Tinted windows count as modified?
K&N
resonatorless (is that a word)
Yokohama Avid V4S 225/50/ZR16


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Big Jim
Hard-core CEG'er

Reged: 09/03/00
Posts: 4693
Loc: Thousand Oaks, California, USA
Re: WOT miss : read all posts , is it plug wires ? new
#1094051 (Re: NavSVT) 11/04/05 10:34 PM

Originally posted by NavSVT:
With that amount of mileage could definetly be the beginning of the fuel pump problem. Try to identify if it is a continual problem or just when you have about a half tank of gas or less. Mine started a WOT and got worse as I had less gas.




On re reading the original post, I agree. Somehow I was reading it as though you had a miss under load. It does sound more like fuel starvation. If it is new enough to have the returnless system, you need to search a bit and find out about the filter screen in the fuel pump module in the tank that plugs up too easily.

--------------------
Jim Johnson
98 SVT
03 Escape Limited

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
yyz-svt
CEG'er

Reged: 11/11/04
Posts: 65
Loc: CANADA , t.dot.o
Re: WOT miss : read all posts , is it plug wires ? new
#1095303 (Re: Big Jim) 11/07/05 12:40 AM

thanks for your comments !

regarding the state of cut-out : power is completely missing for a second or two until it cuts back in and revs up to redline ! as stated , it is in upper range , power being absent from about 4500 to 5500 ! again , only in 1st gear !

and the most frustrating fact of all is NOT ON EVERY DRIVE ! only certain days ?
i never run the car low on gas so that can be eliminated .

HOW MUCH LABOUR is it for mechanic to inspect fuel filter screen suggested in last post ?
i will also have plug gaps checked at next service visit !

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Big Jim
Hard-core CEG'er

Reged: 09/03/00
Posts: 4693
Loc: Thousand Oaks, California, USA
Re: WOT miss : read all posts , is it plug wires ? new
#1095560 (Re: yyz-svt) 11/07/05 07:13 AM

If it were an ignition miss, plugs or wires, it would be a very sharp miss, very hard, for short duration, like a rapid staccato. If it is fuel starvation, it may come on suddenly, but it is still a bit softer and of much longer duration.

--------------------
Jim Johnson
98 SVT
03 Escape Limited

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Pages: 1


Extra information
0 registered and 19 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:  horseydug, Ray 

Print Thread

Permissions
You cannot start new topics
You cannot reply to topics
HTML is disabled
UBBCode is enabled

Thread views: 378

Jump to

Contact Us Contour.org

*
UBB.threads™ 6.2.3

Generated in 0.079 seconds in which 0.073 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.

Copyright 1999-2005 Lance Kinley

CEG and contour.org are not affiliated with nor endorsed by Ford Motor Company