Contour Enthusiasts Group CEG

General >> General

Pages: 1 | 2 | >> (show all)
Y2KSVT
Addicted CEG'er

Reged: 09/30/02
Posts: 6106
Loc: Fort Wayne, IN
Foglight fuse??
#1306144 - 08/25/06 02:15 AM

Okay, so my foglights started working randomly, just before Spring Zing this year. I'd turn them on, and I'd hear a zapping type sound from behind the light switch. So I bought the lightswitch Hector had laying around. That wasn't it. So I dug a little further. Started playing around with the wiring with the foglight switch, set to the on position(pulled out). I'd hear some more zapping with the more I moved the wires. I finally grabbed this white fuse that was in it's connector. It really started zapping, and I could feel the static vibration through my fingers. Here is a picture of the fuse that I pulled out. Is this only to the foglights? Could anyone tell me what all this fuse controls?

Here is what it says on the fuse:

B47PG
93BG13L028AA



--------------------
2000 Black CSVT
3.0L Hybrid - 206fwhp & 195fwtq


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Kremithefrog
I have no life

Reged: 05/14/02
Posts: 21653
Loc: Albany, Georgia
Re: Foglight fuse?? new
#1306160 (Re: Y2KSVT) 08/25/06 02:34 AM

I believe that's a relay not a fuse.

--------------------
98.5 SVT
91 Escort GT (almost sold)
96 ATX Zetec (i brake to watch you swerve)

FS: SVT rear sway bar
WTB: Very cheap beater

CEG Dragon Run - October 13-15

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Y2KSVT
Addicted CEG'er

Reged: 09/30/02
Posts: 6106
Loc: Fort Wayne, IN
Re: Foglight fuse?? new
#1306164 (Re: Kremithefrog) 08/25/06 02:36 AM

Originally posted by Kremithefrog:
I believe that's a relay not a fuse.




D'oh! Sorry about that. Long ass day today, and I came home and pulled this out. Thanks for the correction...... NOW WHAT IS IT!?!?

Mark

--------------------
2000 Black CSVT
3.0L Hybrid - 206fwhp & 195fwtq


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Tony2005
Addicted CEG'er

Reged: 06/19/05
Posts: 5345
Loc: Virginia, USA
Re: Foglight fuse?? new
#1306166 (Re: Y2KSVT) 08/25/06 02:38 AM

According to the 1996 Ford CD, there are only three White Relays. DRL, Low beam and High beam

--------------------
"Always do the cheap and easy ones first."

1996 V6 ATX 96K miles


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Y2KSVT
Addicted CEG'er

Reged: 09/30/02
Posts: 6106
Loc: Fort Wayne, IN
Re: Foglight fuse?? new
#1306174 (Re: Tony2005) 08/25/06 02:47 AM

Hmmm. My headlights still turn on though. Haven't checked my highbeams, but I'm sure they work. It's only when I would try turning my foglights on, that it would start making a zapping noise. When I finally got my hands on it tonight, and pressed the relay into it's harness, it went apesh*t!! So I pulled the relay out. Put it back in to see if it'd do the same thing, and now it doesn't do anything. I think it's completely shot.

Mark

--------------------
2000 Black CSVT
3.0L Hybrid - 206fwhp & 195fwtq


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Tony2005
Addicted CEG'er

Reged: 06/19/05
Posts: 5345
Loc: Virginia, USA
Re: Foglight fuse?? new
#1306179 (Re: Y2KSVT) 08/25/06 02:52 AM

I'm pretty sure it is related to your foglights. If I have to make a guess, I would say high beam. The high beam goes out when you turn on the foglights.

--------------------
"Always do the cheap and easy ones first."

1996 V6 ATX 96K miles


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Y2KSVT
Addicted CEG'er

Reged: 09/30/02
Posts: 6106
Loc: Fort Wayne, IN
Re: Foglight fuse?? new
#1306187 (Re: Tony2005) 08/25/06 03:04 AM

Originally posted by Tony2005:
I'm pretty sure it is related to your foglights. If I have to make a guess, I would say high beam. The high beam goes out when you turn on the foglights.




Well Tony, you made me run out to my garage to find out! Well, the highbeams........ still turn on!

BUT!!! I do have the foglight mod, so maybe it was bypassed? Now this only controls the foglights? Because I believe I can turn on my brights, and the fogs still stay on.

Mark

--------------------
2000 Black CSVT
3.0L Hybrid - 206fwhp & 195fwtq


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Tony2005
Addicted CEG'er

Reged: 06/19/05
Posts: 5345
Loc: Virginia, USA
Re: Foglight fuse?? new
#1306203 (Re: Y2KSVT) 08/25/06 03:12 AM

Originally posted by Y2KSVT:
Originally posted by Tony2005:
I'm pretty sure it is related to your foglights. If I have to make a guess, I would say high beam. The high beam goes out when you turn on the foglights.




Well Tony, you made me run out to my garage to find out! Well, the highbeams........ still turn on!

BUT!!! I do have the foglight mod, so maybe it was bypassed? Now this only controls the foglights? Because I believe I can turn on my brights, and the fogs still stay on.

Mark



This piqued my interest, so I turned to..........HAYNES.

Apparently, there are some auxilliary relays (not in the fuse boxes). And R22 is white and it is for Foglights. Unfortunately, it says the location is Interface module bracket (where ever or whatever that is).

Edit. Further down on the 1996 manual, also says that White Relay 22 (outside the Fuse Boxes) is for Foglamps.

--------------------
"Always do the cheap and easy ones first."

1996 V6 ATX 96K miles


Edited by Tony2005 (08/25/06 03:19 AM)

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
KingpinSVT
Addicted CEG'er

Reged: 05/21/03
Posts: 5600
Loc: Ocala, FL
Re: Foglight fuse?? new
#1306231 (Re: Tony2005) 08/25/06 03:43 AM

If you have done the foglight mod, the high beams will not turn off when the foglights are on.

--------------------
#4559 of 6535 born on Feb 17, 1998
Black 1998.5 CSVT

FOR SALE [cleaning house]: SVT rear swaybar. Reasonable offer and its yours!

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
amarv12
Hard-core CEG'er

Reged: 05/12/02
Posts: 2007
Loc: Michigan
Re: Foglight fuse?? new
#1306242 (Re: KingpinSVT) 08/25/06 04:03 AM

To answer the question, yes that mini-relay controls only the fog lamp circuit.

Schematic from the ford CD:



That white relay is the long rectangle box. Normally the power wire to trigger that relay requires the low beam to be on and the high beam to be off..that's the stuff on the top left. And finally for the fog light switch to be closed (bottom left) to complete the circuit to trigger the relay. When you do the fog lamp mod all you do is connect 12V pos (top right) to where it goes into the relay on the top left.

Anyway, i guess it's possible the relay failed somehow, but i'd suggest double checking the wiring for the fog lamp mod make sure everything is secure and tight.

Edit...and i'm pretty sure you can get those little relays from some parts stores if needed.

--------------------
1998 Mystique LS:
-2.5 Duratec ATX
-Vibrant White
--------------------
=Pics=
=Info=

Edited by amarv12 (08/25/06 04:05 AM)

Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
I-Dom-In-VIII
Hard-core CEG'er

Reged: 01/30/01
Posts: 4760
Loc: Chicago
Re: Foglight fuse?? new
#1306733 (Re: Y2KSVT) 08/26/06 12:17 AM

Mark i had the same problem with mine at one point,

Get under the dash and find the 2 wires that are crimped together, take the tape off and make sure they are making good contact or they didnt come loose, I am 100% this is your problem.

--------------------
Team Evo
Staz: You know why they call it Skunkworks?
Everyone: Why?
Staz: Because everything that comes out of it stinks!!!
Steeda-I hate you stazi


Post Extras: Print Post Remind Me! Notify Moderator
Pages: 1 | 2 | >> (show all)


Extra information
0 registered and 19 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:  GTO Pete, Trapps 

Print Thread

Permissions
You cannot start new topics
You cannot reply to topics
HTML is disabled
UBBCode is enabled

Thread views: 1768

Jump to

Contact Us Contour.org

*
UBB.threads™ 6.2.3

Generated in 0.033 seconds in which 0.028 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.

Copyright 1999-2005 Lance Kinley

CEG and contour.org are not affiliated with nor endorsed by Ford Motor Company