+ Reply to Thread
Page 1 of 2
1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 17

Thread: 1998 Ford Contour SVT Black on Black Leather

  1. #1
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Seattle WA
    Posts
    27

    Default 1998 Ford Contour SVT Black on Black Leather

    Hey all,

    I am not new to Forums or working on cars but I am new to the SVT. The car seems to run well. I have just pulled the codes...


    PO136- Oxygen Sensor Circuit Malfunction (Bank 1 Sensor 2)

    PO303- Cylinder 3 Misfire Detected

    PO401- Exhaust Gas Recirculation Flow Insufficient Detected

    PO430- P0430 Catalyst System Efficiency Below Threshold (Bank 2)


    So... I am onto fixing the issues. I bought the new o2 Sensor and will replace it tomorrow. I also bought some Spark Plugs and I will replace them while changing the o2 Sensor.

    After this I will reset the ECU and see how she goes.

    I will also OHM the Plug Wires to check for inconsistencies. If they are bad I will replace them.

    I searched on this site and it is the most informative SVT site I have found. Kudos guys.

    Questions though...

    I am experiencing the "moosing" and the link in the FAQ's is dead. Any help would be great here as I can see it is a common issue.

    Since I need to replace the Bank 1 Sensor 2 o2..I was under the impression that the Bank 1 is the Bank with the #1 Cylinder on it. If this is true then which is Bank 1? Front or rear?


    Any other help with the other codes would be great. I am guessing that the misfire is due to some old and moldy Spark Plugs. I will however take a compression test and see what I have as far as compression.


    This car will be up for sale as soon as I get all of the Maintenance issues taken care of. I am in the Seattle area. As soon as it is for sale I will post up here also.

    I can't post in any tech threads yet but I will probably take some pics and such of the installation of the parts as I do on other car forums.


    Thanks for the site guys!


    -Cory

  2. #2
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Fayetteville, NC
    Posts
    20

    Default Moosing!!!!!

    its the iac valve sticking. free revving stopped it on my cougar. for a while atleast. But it is the idle air control valve. its above the throttle body on the intake mani. cost me 60 bucks at mercury a few years ago.

  3. #3
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Fort Worth, TX
    Posts
    1,565

    Default

    Moosing can be solved by simply sticking a $.05 1/2" copper pipe cap with a ~3/16" hole drilled in it into the IAC tube.
    Something Green
    2009 Pontiac G8 GT
    2000 SVT #0801 (sold)
    2000 3L SVT #2094 (sold)

  4. #4
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Pontiac,MI
    Posts
    620

    Default

    rear bank is bank 1

    fords are always the bank standing at the front of the engine i.e. belt drive or right hand side sitting in the car assuming rwd

    bank 1 sensor 1 is a PITA try removing the coil pack and go at it from the top...

    watch out for the mega fuse if the cover is off you may bump it with the wrench. I just disconnected the battery
    '00 Toreador Red (1842) 3Ldead
    '99 Silver Frost (2665) (Barn Find) SVT "Project"
    '99
    Silver Frost (early) sold
    I have E0 T-red/MNB CSVT Parts some SF and tan parts

  5. #5
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Seattle WA
    Posts
    27

    Default

    ^^^ and ^^ Gotcha on the "moosing" I am sure I will have questions though.

    ^ I have a Bank 1 Sensor 2 though. So it is the Rear Bank after the Catalytic Converter right? Thanks for the tips though in case I have to replace the Bank 1 Sensor 1. I will watch for the fuse regardless. First thing I do to work on any rig is remove the Battery.

  6. #6
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Seattle WA
    Posts
    27

    Default

    A little update...


    I replaced all of the Plugs, Wires, Belts, o2 Sensor, PCV and fixed the Throttle Linkage for the Secondary Intake Runners. The little Plastic Clips (f@#king 12 bucks a piece!!!) were gone and the Linkage Rod was just hanging loose. Works a whole lot better now. She is running great. I am still, after a full 3k miles, pulling ECU Codes PO401 and PO420 instead of PO430 now. The other codes are gone.

    Is it time for a new EGR Valve?

    Any input would be greatly appreciated.

  7. #7
    Join Date
    May 2000
    Location
    Grand Rapids, MI
    Posts
    26,530
    Blog Entries
    1

    Default

    Time for an intake manifold and TB cleaning and a new DPFE sensor.
    Former owner of '98 SVT #1,173. Need a 95-00 Ford CD manual? PM me

  8. #8
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Seattle WA
    Posts
    27

    Default

    That is what I just kind of figured out. Have the New DPFE Sensor and some new DPFE Hose for the install.

    Sorry for putting the Thread in the wrong section. I wasn't sure where it should go. I figured it was kind of general buuuuut looks to be more of a New Member thing.


    I will update this after the install.

    I already cleaned the Throttle Bodies while performing the other maintenance. Does one really have to pull the Plenum/Intake Manifold for a cleaning though? Seems a bit overkill but I am new to this vehicle. Been wrenching for over 20 years now so I am a NeWb on this site but not to Vehicles/Engines in general.


    Thanks for the reply man.

  9. #9
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Dallas, Ga.
    Posts
    1,723

    Default

    Quote Originally Posted by rockchucker View Post
    A little update...


    I replaced all of the Plugs, Wires, Belts, o2 Sensor, PCV and fixed the Throttle Linkage for the Secondary Intake Runners. The little Plastic Clips (f@#king 12 bucks a piece!!!) were gone and the Linkage Rod was just hanging loose. Works a whole lot better now. She is running great. I am still, after a full 3k miles, pulling ECU Codes PO401 and PO420 instead of PO430 now. The other codes are gone.

    Is it time for a new EGR Valve?

    Any input would be greatly appreciated.
    You should have went to orieley auto parts they have a box of like 5 or 6 of the plasticclips for $5.99.
    -99 E1 Black/MNB #1974 stock DD
    -98 E0 Black/MNB #0812 3L sold
    -98 E0 T-Red/MNB #0322 sold

  10. #10
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Seattle WA
    Posts
    27

    Default

    Thanks for the tip. Next time they fail I will go to Schucks/O'Reilys.

+ Reply to Thread
Page 1 of 2
1 2 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts